13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Najavljene padavine u Srpskoj – Građanima poruka: Oprez, ne panika

Bez panike ali sa mnogo opreza- tako Hercegovci dočekuju najavljeno nevrijeme. Prognoze kažu da će u tom dijelu Republike Srpske biti kiše, pa su tamošnje lokalne vlasti već zasukale rukave. Ako poplava i bude, u Trebinju su spremni.

„Donijeli smo shodno uspustvu Republičke uprave civilne zaštite određene prevrentivne mjere da se sve jedinice stave u punu pripravnost, sva materijalno-tehnička sredstva koja bi bila neophodna u slučaju potrebe su pregledna shodno godišnjem planu“, rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Padavine će, barem prema prognozama, udariti i na Zapadni dio Srpske. U tom kraju se spremaju za najgori scenarij. U Prijedoru i Kozarskoj Dubici jutros su zasijedali krizni štabovi. 

„Da se maksimalno stave u stanje pripravnosti javna preduzeća Vodovod AD, i komunalne usluge Prijedor iz razloga što je istim naloženo da  izvrše čišćenje odnosno čišćenje slivnika i šahtova za odvod oborinskih voda. Odjeljenju za stambeno komunalne poslove je naloženo da angažuju svu građevinsku operativu vezano za punjenje vreća“, rekao je Miroslav Krneta, šef odsjeka za Civilnu zaštitu Prijedor.

„Mi računamo od 30 do 50 litara da bi to moglo biti. Taj dio padavina može da u kraćem vremenskom periodu izazove bujične poplave. Ja bih ovim putem prevashodnu htio da apelujem na stanovništvo, ono je već iskusno u nekim stvarima koje su pri tim bujičnim potocima, da svoja sredstva ipak pomaknu na neko bezbjednije mjesto“, kazao je Đuro Trubarac, Civilna zaštita Kozarska Dubica.

Straha od poplava ne manjka ni u Doboju. Tamo dobro znaju koliko je moćna rijeka Bosna. Građani ne zabravljaju 2014. 

Nadležni su u pripravnosti. Građanima poručuju da nema mjesta panici. 

„Nivo Bosne nije kritičan. Mi redovno pratimo i imamo izvještaje RHMZ“, istakao je Nenad Ostojić, v.d. načelnika odjeljenja Civilne zaštite Doboj.

„Građani će blagovremeno dobijati informacije od Civilne zašitete i Štaba. Sve što dobijemo od Republičkog štaba i viših instanci mi ćemo građane blagovremeno obavijestiti“, izjavio je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja. 

Obilnije padavine već danima najavljuju meterolozi. Najviše u Hercegovini, Gornjem Podrinju i Zapadnom dijelu Republike Srpske. Osim kišobrana, građanima će trebati više opreza.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se