20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Mišić: Najniža plata će se povećati, koplja se lome oko iznosa

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, rekla je gostujući u Temi dana ATV, da je činjenica da će se najniža plata u Republici Srpskoj povećati, a da se koplja lome oko iznosa i da je sada na Vladi Srpske da utvrdi iznos najniže plate.

Podsjetila je da poslodavci nude povećanje najniže plate za 23 KM, odnosno sa 650 na 673 KM, što je za sindikalce, kako kaže, potpuno neprihvatljivo.

„To je više ruganje radničkoj klasi i radnicima koji danas u Republici Srpskoj rade za izuzetno niske plate, u veoma lošim ulsovima za rad, i veliki broj upravo iz tih razloga odlazi da radi u neke druge zemlje, a mi ostajemo bez radne snage“, izjavila je Mišićeva za ATV.

Ona je rekla da je protekla godina bila godina jedne velike krize i infalcije, koja je u BiH dostigla procenat od 16,8 odsto. Za upravo toliko bi morala da raste svaka plata, pa i najniža, kako bi se očuvala kupovna moć na nivou prije inflacije.

„Proizvodi bez kojih ne može nijedno domaćinstvo su poskupjeli između 25 i 30 odsto, što znači da bi povećanje najniže plate trebalo ići u pravcu inflacije i povećanja osnovnih životnih troškova. To bi dalo neku cifru blizu 800 KM ili 780 KM, i to bi bilo realno, ne samo povećanje plata, već očuvanja kupovne moći koja bi bila na nivou prije inflacije. Činjenica je da se od toga ne može živjeti, ni od takvog povećanja plate, jer troškovi ishrane jedne četvoročlane porodice iznose 1.044 KM“, pojasnila je Mišićeva.

Pozvala je poslodavce da sjednu i zajedno utvrde iznos najniže plate i da do kraja prvog kvartala dođu do te 1.044 marke, što bi, kaže, bio minum za osnovnu egzistenciju.

„Kada povećate najnižu platu, vi gurate i druge plate, zbog čega se poslodavci najviše žeste i ljute. U Republici Srpskoj 152.000 radnika, od 294.000 zaposlenih trenutno, ne može zaraditi platu do 1.000 KM, znači ne može da se prehrani. To nije dobar stav prema radnicima, taj stav se mora mijenjati jer nemamo radne snage“, istakla je Mišićeva.

Dodala je da poslovna zajednica nije pratila povećanje plata i inflaciju, ali su kukali i tražili pomoć iz budžeta Republike Srpske da oni ne trpe inflatorne posljedice.

„Svjedoci smo da je Vlada Radovana Viškovića u posljednje četiri godine izdvojila iz budžeta, našeg novca, preko milijardu maraka čistog novca, po različitim osnovama je upumpano u realni sektor, privatnicima, da bi se pojačala proizvodnja, da bi se otvarala radna mjesta, povećavale plate. Mi smo to podržali, jer smo valjda naivno vjerovali da će svaka pomoć Vlade imati za rezultat i povećanje plate radnicima. Pomoć koju su poslodavci primali nisu rezultirali adekvatnim povećanjem plata radnicima i zato gubimo radnu snagu“, izjavila je Mišićeva.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se