8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Erkić: U prošloj godini utopilo se sedam ilegalnih migranata

ZVORNIK – Na području Policijske prave Zvornik u 2022. godini evidentirano je 506 ilegalnih migranata, što je manje za 168 migranata ili 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu, rekao je načelnik Sektora policije Dražan Erkić.

Erkić je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da su od ukupno evidentiranih migranata, 466 bili mušarci i 40 žena, dok je od ukupnog broja evidentiranih migranata 41 bio maloljetan.

On je dodao da je najviše evidentiranih migranata bilo iz Avganistana – 143, iz Pakistana 36, Sirije 21, te ostali iz zemalja Bliskog Istoka.

„Evidentirana su i tri krivična djela krijumčarenja lica, čije su žrtve bili migranti, te su podnesena i tri ivještaja nadležnim tužilaštvima“, rekao je Erkić.

On je istakao da u ovom izvještajnom periodu ilegalni migranti na području Policijske uprave Zvornik nisu počinili nijedno krivično niti prekršajno djelo.

Erkić je istakao da je u prošloj godini pronađeno sedam tijela nepozantih lica, odnosno ilegalnih migranata, od kojih su šest bili muškarci i jedna žena.

„Kod svih migranata smrt je nastupila utapanjem u Drini, što je pokazala obdukcija. Dva lica su identifikova i predata porodicama“, rekao je Erkić.

Govoreći o bezbjednosti saobraćaja, Erkić je rekao da je u toku 2022. godine na putevima koje pokriva Policijska uprava Zvornik evidentirana 521 saobraćajna nezgoda, od kojih je 166 bilo sa povrijeđenim licima.

On je naglasio da je u toku prošle godine na području koje pokriva ova uprava iz saobraćaja isključno 269 vozila, te 1.532 vozača, od kojih je 1.291 vozač iskljuen zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Ističući da su zbog odbijanja da se podvrgnu alkotestu iz sabraćaja isključena 24 vozača, Erkić je rekao da je 13 vozača isključeno zbog vožnje pod uticajem droga, dok je zbog odbijanja droga-testa iskljueno 109 vozača.

Načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Zvornik Mladen Savić rekao je da je na području ove uprave u 2022. godini evidentirano 710 krivičnih djela, što je za 16,8 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

„Zbog izvršnja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podneseno je 647 izvještaja protiv 649 lica, među kojima su bila 22 maloljetna, dok su 164 lica bili povratnici u činjenju krivičnih djela“, rekao je Savić.

Savić je naveo da su tokom rošle godine vdentirana 22 maloljetna izvršioca krivinih djela, od kojih su pet bili povrtnici činjenju krivični djela.

„Ova maloljetna lica izvršila su 21 krivično djela, od kojih su četiri imala obilježje vršnjačkog nasilja, dva krivična djela teške povrede, jedno krivično djelo povrde i jedno ugrožavanje sigurnosti“, rekao je Savić.

On je dodao da su u prošloj godini na štetu malonjetnika izvršena 32 krivična djela koja su imala teške povrede kod dva maloljetnika, kao i tjelesne povrde kod pet maloljetnika.

Načelnik Policijske uprave Zvornik Aleksandar Vasiljević naglasio je da je na području ove uprave u 2022. godini došlo do povećanja krivičnih djela za 16,8 odsto, dok je broj prekršaja po javnom redu i miru manji za 3,6 odsto, a broj saobraćajnih nezgoda takođe manji za 12,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Vasiljević je na konferenciji za novinare rekao da se, sagledavajući ukupan broj krivičnih djela i ukupno stanje bezbjednosti, na području koje pokriva ova uprava, može ocijeniti zagdovoljavajućim.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se