8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Drina se povukla u svoje korito, slijedi sanacija i procjena štete

Rijeka Drina u toku prethodnog dana potpuno se povukla u svoje korito, saopšteno je na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zvornika.

Protok na Hidroelektrani Mali Zvornik u 07:00 časova iznosio je 1043 m3/s, dok je na HE Bajina Bašta 930 m3/s. Već juče pripadnici Profesionalne vatrogasno spasilačke jedinice i Službe civilne zaštitepočeli su da peru ulice u naselju Terminal.

11 1

Podijeljene su i pumpe za izbacivanje vode, kao i isušivači. Nakon čišćenja krenuće se i sa dezinfekcijom svih površina. AD „Vodovod ikomunalije“ čisti i pere parking na gradskoj plaži i u toku dana biće otvoren za parkiranje.

Na teren je izašla i gradska Komisija za procjenu štete. Obilne padavine prethodnih dana izazvale su porast vodostaja i izlivanje rijeke Drine iz svog korita.

33

Maksimalni protok od 2390 m3/s na Hidroelektrani Mali Zvornik zabilježen je u toku noći 19/20. januar kada je voda poplavila osam kuća u naselju Terminal i dvije u vikend naselju Srednji Šepak. U Roćeviću, Šepku i Tršiću bilo je poplavljeno i poljoprivredno zemljište.

Rijeka Sapna imala je uobičajen protok, dok se rijeka Hoča na svom ušću, zbog visokog vodostaja Drine bila izlila na okolno zemljište i ulila u četiri kuće na Terminalu.

Grad Zvornik nastojaće da u saradnji sa Vladom Republike Srpske pruži pomoć građanima u saniranju štete koju su pretrpili, a koja je, zahvaljujući pravovremenom reagovanju nadležnih ublažena i znatno manja nego da nije bilo preventivnih mjera.

Građani se za informacije i pomoć mogu obratiti Službi civilne zaštite na telefon br.056/210-853.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se