8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

ALUMINA: Puštena u rad “kestnerova” baterija vrijedna više od šest miliona km

ZVORNIK – U kompaniji „Alumina“ iz Zvornika  danas je puštena u rad nova uparivačka baterija, francuskog proizvođača „kestner“,  vrijedna više od šest miliona KM, što je po obimnosti radova i uloženim sredstvima najveća investicija u fabrici u 2022. godini.

 Uparivačku bateriju svečano su pustili u  rad stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ Lazo Đurđević,  rukovodilac projekta izgradnje „kestnerove“ uparivačke baterije Vojin Mirić, i rukovodilac pogona Uparavanje Dragan Dimitrijević.

 Tokom izgradnje nove  „kestner“ upravačke baterije ugrađeno je oko 1.000 tona čeličnih konstrukcija i opreme, dok su na ovom projektu najveći dio posla obavili zaposleni u „Alumini“, kao i lokalne firme koje se bave građevinskim čeličnim konstrukcijama.

 Kapacitet „kestenrove“ uparivačke baterije je oko 90 tona otparene vode na čas, što će umnogome značiti u tehnološkom procesu proizvodnje, prije svega u pogledu energetske efikasnosti i smanjenja finansijskih troškova.

 Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Mile Matić naglasio je da je uparivačka baterija jako važan projekat koji dokazuje simbiozu svih faktora – struke, znanja, kadrova, htijenja  i funkcionalnosti, dakle, on trasira put za ugradnju druge „kestnerove“ baterije u proizvodni lanac kompanije. 

On je naglasio da je jako važna borba za cijenovne paritete, jer ko bude konkurentan taj ostaje na tržištu i dodao da kompanija „Alumina“ izvozi na pet kontinenata i ima 180 kupaca.

„Da bi valorizovali naše proizvode mormao se cijenovno uklapati, a sve u cilju jačanja konkurentnosti, standarda i materijalne pozicije“, rekao je Matić.

Matić je naveo da će kompanija puštanjem u rad uparivačke baterije imati smanjenu cijenu troškova negdje između 0,4 i 0,5 odsto, kao i smanjenje troškova u stalnim uslovima borbe na tržištu u kontinuitetu.

On je istakao da je jako važno da kompanija ima strateške uspjehe, da rade naši kadrovi čime „Alumina“ postaje konkurentnija i funkcionalnija, što daje jednu stabilnost budućoj proizvodnji i budućem zapošljavanju ljudi sa ovih prostora.

Govoreći o proteklom periodu poslovanja, Matić je rekao da je komapnija u zadnjih 10 godina uložla više od 100 miliona KM u razne projekte i nove proizvodne programe.

„Ulaganje je višeslojno, od kreiranja novih  proizvoda, disperzijom i diverzifikacijom proizvodnih programa,  tako da sada imamo 37 proizvoda i jako je važno da se taj proces nastavi i ubudće“, rekao je Matić. 

Prema njegovim riječima, imali smo zeolitni program gdje ranije nismo objektivno mogli praviti ni 30.000 tona zeolita, a  sada imamo  i silikagel, te  možemo praviti 80.000 tona na godišnjem nivou zeolita sa specifikacijom i kvalitetom kroz finalizaciju i cijenovnim paritetima sa jako dobrim maržama.

„Naprvlili smo fabriku precipitata, možemo biti ponosni, imamo sada proizvodnju 50.000 tona na godišnjem nivou i taj prces ćemo nastaviti i ubuduće“, rekao je Matić. 

Matić je istakao da je važna poruka da je kompanija sve ove investicije kreirala iz sopstvenih izvora, dodajući da se ovih dana privode kraju i radovi na izgradnji pogona za proizvodnju korunda, s ciljem da se obezbijedi bolja stabilnost kompanije i da se proširi paleta proizvoda“, rekao je Matić i dodao da se taj projekat relaizuje sa poslovnim partnerom iz Mađarske.

 Matić je naglasio da samo novi projekti i proizvodni programi stvaraju uslove za otvaranje novih radnih mjesta u fabrici, dodavši da je „Alumina“ otvorena za sve uspješne mlade ljude s ciljem da ovdje rade i ostaju.

 Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ zahvalio se svim učesnicima koji su dali svoj doprinos u izgradnji novog uparivačkog postrojenja i naglasio da će se i ubuduće raditi na stvaranju rješenja na dobrobit svih kako bi išli naprijed da bi postizali lične, kolektivne i društvene ciljeve.

 Rukovodilac projekta izgradnje „kestnerove“ uparivačke baterije Vojin Mirić je rekao da su radovi na izgradnji ovog objekta iziskivali svakodnevni timski rad, koordinaciju i usaglašavanje termina planova i radnih aktivnosti svih izvođača na gradilištu.

 „Na ovako obimnim, zahtjevnim i kompleksnim poslovima koji su se izvodili od kote minus 2,5 metara do kote u visinu 24,85 metara uz montažu jako gabaritne i teške opreme nismo imali ni jednu povredu radnika“, naglasio je Mirić.

 On je rekao da će se na osnovu manje specifične potrošnje pare po toni otparene vode ova investicija otplatiti za tri godine rada baterije.

 „Ukoliko se uračuna i benefit od kondenzata za pranje FPH-a, investicija će se isplatiti za dvije godine“, rekao je Mirić.

 Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zbog neodložnih obaveza nije bio u mogućnosti da prisistvuje ovoj svečanosti, ali je poželio mnogo uspjeha u daljem radu i jačanju kapaciteta i tržišne pozicije na korist i dobrobit radnika, Uprave kolektiva i Republike Srpske.   

 „Iskreno se radujem svakom novom projektu koji se realizuje u okviru privrednog društva ‘Alumina’ i dajem punu podršku menadžmentu i svim zaposlenim u vašem opredjeljenju da usavršavate postojeće i ulažete u nove proizvodne kapacitete, čime se jača tržišna pozicija i profitabilnost kompanije“, naveo je Višković u pismu menadžmentu „Alumine“. Višković je posebno istakao značaj i doprinos kompanije „Alumina“ razvoju privrede i očuvanju ekonomske stabilnosti Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se