12 C
Zvornik
23. април 2024.

Velka Gelić iz Zvornika je „Naj mama Srbije“ (video)


Udruženje ,,Asocijacija mama Srbije” i portal „Naj žena“, pokrenuo je novi video serijal „Naj mama“.

Naše naj mame su superheroji koji i ono nemoguće učine mogućim. One potvrđuju da majčina ljubav nema granica. I da je jedna majka.

Prva u ovom serijalu je Zvorničanka Velka Gelić koja je svom sinu Igoru donirala sopstveni bubreg.

Igor Gelić (33) njen mlađi sin, bio je zdrav i uspješan momak.

Radio je kao vojno lice. Kada se pripremao da ide u mirovnu misiju u Avganistan, uradio je sve pretrage i tada je ustanovljeno da je sa njegovim zdravljem sve u najboljem redu. Da bi posle svih kontrola Igor pao u komu. 

Ubrzo saznaju da su mu otkazala oba bubrega. Dijaliza koju je primao svakog drugog dana, znatno mu je pokvarila kvalitet života, ali ga je i održavala u njemu. 

– Najteže mi je bilo kad ide na dijalizu. Ja se ujutru spremam na posao, a moj Igor za bolnicu. Srećem momke njegovog uzrasta na putu do posla i duša me boli. Tako dvije i po godine.

Dijaliza nije rešenje

Dijaliza je počela da umara Igorov organizam, a rješenje je trebalo da se sprovede u što kraćem roku. U planu je bilo da se uzme bubreg od mrtvog donora.

–  Poslije saznanja da su mu stala oba bubrega, za nas je činjenica da Republika Srpska nema ni sa jednom zemljom ugovor o transplantaciji, bilo drugo umiranje. Šta sad da radimo? Mi nemamo rješenje, a doktori kažu: „Ne znamo šta ćete“.

Našla je na Internetu da u Padovi, u Italiji rade zamjensku transplantaciju. Kontaktirala je kliniku.

Mejl spasa

– Kada su nam iz Padove poslali u mejlu da ja mogu da budem potencijalni donor mom sinu, ja nikad nisam čula za tu opciju – rekla je Velka.

Ta transplantacija je veoma, veoma rizična. Igor je morao da prođe kroz proces ubijanja antitijela. 

– Rekli su nam: “Idite kući pa se dogovorite”. Samo smo se pogledali i znali smo odmah da pristajemo. Ja nemam šta da izgubim – rekla je Velka za „Naj ženu„.

Iz Zvornika su krenuli Velka i Igor sami. 

Prva dva dana su bile ohrabrujuće vijesti.

Velkin najteži trenutak u životu

Poslednja dva dana prije transplantacije užasne vijesti.

– Došla sam kod njega. On bled kaže “Mama, neće biti transplantacije. Antitijela su naglo skočila” 

Ni u najgorim momentima njihova nada ne umire

Vratim se tamo do onog stakla gde je Igor stajao i kažem: Znaš šta, Igore, nije ništa izgubljeno. Znaš kad se igra neka utakmica, pa ubjedljivo vodi neki tim. Šampioni postanu oni koji u poslednjoj sekundi daju gol, i sve se promjeni – ispričala je Velka.

U nedelju se sve promjenilo.

– Vidim ja da je mom Igoru osmehna licu. Kaže “Zamisli, noćas su antitijela počela da opadaju”. Noćas su antitijela prestala da rastu. To je bilo čudo.

Transplantacija bubrega

– Odvedoše prvo mene na operaciju. Kad sam otvorila oči čujem kako zveckaju hirurški instrumenti. Znala sam da njemu presađuju moj bubreg – ispričala je Velka.

Igoru je bubreg proradio već na operacionom stolu. I to je bila njihova najveća sreća.

Ovo je priča o hrabrosti i ljubavi. Priča o primjeru ostvarenih snova i želja. Velka i Igor nisu odustali. Nemojte ni vi!

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se