5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Usvojen budžet za iduću godinu od oko 36,9 miliona KM

Skupština grada Zvornika usvojila je juče gradski budžet za iduću godinu od 36.883.500 KM.

Poreski prihodi planirani su u iznosu 24.773.800 KM, neporeski prihodi u iznosu 3.185.120 KM, dok su ostalo grantovi, transferi jedinicama lokalne samouprave, primici/prilivi i neiskorištena sredstva po osnovu kredita i obveznica iz prethodne godine.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović rekao je da će sa budžetom u narednoj godini grad moći da izvrši sve zakonom preuzete obaveze kao što su, između ostalog, subvencije brojnim projektima koji su bitni za sugrađane, te kapitalni projekti koji su planirani za narednu godinu.

„Zbog trenutne situacije sa rastom cijena robe i usluga, na nekoliko pozicija u budžetu podigli smo subvencije u korist građana“, rekao je Ivanović i dodao da je u toku izrada socijalne karte grada Zvornika koja bi do kraja godine trebalo da bude završena.

Gradska skupština donijela je odluku kojom se utvrđuje poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti na području grada Zvornika za 2023. godinu od 0,14 odsto, a za oporezivanje nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost u visini od 0,07 odsto, što je na nivou prethodnih godina.

U odluci je navedeno da obveznik može biti oslobođen obaveze plaćanja poreza u slučaju obavljanja deficitarne djelatnosti, o čemu posebnu odluku donosi Skupština grada Zvornika.

Gradska Skupština podržala je i plan kapitalnih investicija za period 2023-2025. godina.

Ovim planom obuhvaćeno je 35 projekata koji su usklađeni sa strateškim prioritetima grada Zvornika i raspoređeni su u sedam oblasti: saobraćajna infrastruktura, komunalna infrastruktura, zaštita životne sredine, kultura i turizam, obrazovanje i sport, zdravstvo i ostali projekti.

Neki od njih su izgradnja garažnog prostora, rekonstrukcija lokalnih puteva, izgradnja vodovoda „Zapad“, izgradnja vodovoda Pilica-Lokanj faza dva, uređenje gradske plaže, izgradnja objekta za potrebe pravosudnih institucija, izgradnja multifunkcionalnog sportskog centra za borilačke sportove i drugi.

Ivanović je istakao da je ovim planom predviđen veliki broj projekata iz različitih oblasti.

„Vrijednost projekata na trogodišnjem nivou je nešto više od 85.000.000 KM“, rekao je Ivanović i dodao da će se dio sredstava koristiti iz izvornih prihoda gradskog budžeta, dio iz kredita, a veći dio iz donacija.

Usvojena je i odluka o izmjeni odluke o utvrđivanju kriterijuma kategorizacije sportova, sportskih grana, uslova za finansiranje sporta i raspodjeli sredstava sportskim organizacijama grada Zvornika za 2022. godinu, te donesena i odluka o uslovima i kriterijumima za finansiranje nosilaca razvoja sporta grada Zvornika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se