-0.6 C
Zvornik
04. децембра 2023.

Predstavljena knjiga „Život koji nije moj“

U zvorničkom Domu omladine večeras je predstavljena knjiga „Život koji nije moj“, autora Željka Nestorovića, u kojoj obrađuje temu nestanak beba, koja je potresala Srbiju posljednjih dvadesetak godina.

Nestorović je rekao da je stvaranju ovog djela prethodio obiman istraživački rad.

„U početku istraživanja javlja se sumnja da li je sve to tačno i da li je tako nešto uopšte moguće, odnosno da li majke tako pokušavaju da nadomjeste bol zbog gubitka djece“, kaže Nestorović i dodaje da priča postaje životvorna kada se iščita mnoštvo dokumenata i upoznaju ljudi koji su sve to preživjeli.

On je naglasio da je zanimljivo da se u svim slučajevima činjenice neumoljivo ponavljaju, odnosno sve se dešava po istoj matrici, da uglavnom umiru bebe koje su najzdravije, umire blizanac koji je jači, teži.

Ističući da su do roditelja uvijek stizale gotovo iste priče, Nestorović kaže da je to bio razlog zbog kojeg je želio da napiše ovo djelo, odnosno da doprinese koliko može u otkrivanju istine jer je ovo tema o kojoj se malo piše i malo govori.

Nestorović je naglasio da je djelo dokumentarno u dijelu činjenica koje su zajedničke za većinu slučajeva nestanka beba, od netačnih matičnih brojeva, napoznatog mjesta sahranjivanja, kao i da se daju pogrešni podaci o roditeljima i slično.

Recenzent Dejan Spasojević je rekao da autor ovog romana donosi priču o ukradenim bebama, o napuštenoj djeci, o agoniji kroz koju prolaze protagonisti takvih priča, o njihovoj potrazi za identitetom, košmarom dok tragaju za njim i sumnjaju u sve što su do tada preživjeli.

„Priča o krađi beba je jeziva iako je samo obrađena u jednom književnom djelu, strašna sama po sebi čak i kao nagovještaj da je takvih slučajeva u stvarnosti zaista bilo“, smatra Spasojević.

Knjiga je izašla u izdanju „Grafoprinta“ iz Gornjeg Milanovca.

Nestorović je do sada napisao šest romana i jednu zbirku pjesama. Dobitnik je povelje za doprinos saradnji u oblasti kulture Republike Srpske i Crne Gore od književnika „Sjeverac“ iz Podgorice. Rođen je u Crnoj Gori, živi i radi u Zvorniku

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se