8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Očekuje se postepeni pad vodostaja Drine

Na području Zvornika rijeka Drina izlila se na poljoprivredno zemljiše u Tršiću, Roćeviću i u vikend naselju u Donjem Šepku, dok je u naselju Karakaj voda ušla u dvije garaže, rekao je rukovodilac zvorničke Službe civilne zaštite Rajko Јurošević.

Јurošević je rekao da ni jednom naselju nizvodno od Zvornika voda ne ugrožava stambene objekte.

On je dodao da je Drina poplavila privremene montažne ugostiteljske objekte na gradskoj plaži, dok su se podzemne vode izlile na stadion Fudbalskog kluba „Drina“.

Јurošević je rekao da je protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik jutros u 8.00 časova iznosio 1.930 metara kubnih u sekundi i da se očekuje da tokom dana počne blago da opada.

Rijeka Drina u Zvorniku2
Foto: Srna

On je dodao da je Hidroelektrana Bajina Bašta sinoć preko prelivnih polja pustila 1.860 metara kubnih vode u sekudni, dok jutros taj protok iznosi oko 1.760 metara kubnih u sekundi, što znači da će vodostaj tokom dana postepeno opadati.

Јurošević je ponovio da su mještani naselja uz Drinu, prema preporuci Civilne zaštite, uklonili vozila i drugu pokretnu imovinu radi predostrožnosti iako ne prijeti opasnost da se voda izlije u stambene objekte.

Rijeka Drina u Zvorniku
Foto: Srna

– Bujične i vode Sapne i Hoče su oko 50 odsto popunjenosti kapaciteta korita i nema opasnosti od poplava ni poljoprivrednog zemljišta ni stambenih objekata u naseljima kroz koja protiču – rekao je Јurošević za Srnu.

On kaže da su pripadnici Službe civilne zaštite u stalnom kontaktu sa hidrolektranama Mali Zvornik i Bajina Bašta radi praćenja protoka Drine, dok se na terenu prati situacija i vremenska prognoza.

Јurošević je rekao da protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik sve do 2.300 metara kubnih u sekundi ne ugrožava naselja nizvodno od Zvornika.

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se