23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

CIK ponovo priznao sporni listić sa glasom za PDP

Centralna izborna komisija (CIK) BiH ponovo je donijela odluku o tome da prizna sporni listić sa glasom za PDP sa posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta BIH u Narodnoj skupštini Srpske.

Ranije je Apelaciono vijeće Suda BiH je, usvajanjem žalbe SNSD-a, ukinulo istovjetnu odluku CIK-a kojom je sporni listić tokom glasanja za pet srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH proglašen važećim.

Na današnju odluku CIK-a je moguće uputiti ponovno žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH, a ako Sud ne obori odluku žrijeb će odlučiti da li će SNSD imati četiri ili opozicija iz Srpske dva delegata u Domu naroda BiH.

Centralna izborna komisija BiH je na 100. sjednici raspravljala  o izboru delegata u Dom naroda iz Republike Srpske i odluku Apelacionog suda da se odluka o priznavanju “spornog glasa” za PDP vrati CIK-u na ponovno odlučivanje.

Centralna izborna komisija BiH, utvrdila je rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske na način da je potvrdila svoju raniju odluku.

Za odluku da se listić prizna, glasala su četiri člana CIK-a, a dva člana Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić su glasali protiv, kao i na prvom izjašnjavanju.

Protiv je bila i Vanja Bjelica Prutina, koja se telefonski uključila u sjednicu.

Hadžiabdić je kazala da ne može podržati odluku, ni prijedlog ni dispozitiv ni obrazloženje, a vezano da je sporni listić važeći. Rekla je i da se Sud BiH očitovao po žalbi, poništio odluku i vratio na ponovno odlučivanje.

Vlado Rogić je podržao stav Hadžiabdić i kazao da misli da se došlo do kritične tačke da li će CIK poštovati odluku Suda ili izbjegavati.

-Ja mislim da ovdje dolazimo do kritične tačke za CIK , hoćemo li mi u ovoj instituciji poštovati odluke Suda BiH, tačnije Apelacionog odjeljenja Suda BiH ili nećemo. Mislim da kada to u svome političkom smislu koriste stranke pa se ne slažu sa odlukama Suda BiH, mogu razumjeti jer je to stranački interes i izborna kampanja, ako CIK ne poštuje odluke suda to za ovu instituciju postaje vrlo opasno – rekao je Rogić.

Rogić kaže ako se uđe u analizu rješenja suda, da je sud iako je poništio samo odluku, dao upute i smjernice kako CIK treba riješiti ove slučajeve.

Tajnim glasanjem 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za delegate iz reda srpskog naroda u Domu naroda izaglasani su Snježana Novaković Bursać, Nikola Špirić, Radovan Kovačević i Sredoje Nović, svi iz SNSD-a te Želimir Nešković iz SDS-a.

Skupštinska komisija za izbor i imenovanja je tada konstatovala da je od 83 glasačka listića jedan bio nevažeći jer je, kako je navedeno, pogrešno zaokružen ili popunjen. Međutim, većina članova CIK-a je zauzela stav da listić nema elemente nevažećeg koji su propisani izbornim zakonom te da nije suprotan uputstvu na glasačkom listiću te su priznali sporni 12 glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića.

Prvobitna odluka CIK-a je označila da SNSD i PDP imaju isti broj glasova za delegata u Domu naroda te da bi o petom delegatu trebao odlučiti žrijeb, odnosno da li će SNSD imati četiri ili opozicija drugog delegata.

Nakon toga se SNSD žalio Sudu BiH koji je naložio CIK-u novo vijećanje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se