9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

U srijedu prvi svjedok o zločinima u Dobrovoljačkoj

 Prvi svjedok Tužilaštva BiH u predmetu protiv Ejupa Ganića i još devetorice optuženih za zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, trebao bi svjedočiti u srijedu, 23. novembra, potvrdio je Srni advokat u ovom predmetu Asim Crnalić.

Crnalić je rekao da je ročište, na kojem je iskaz trebao dati prvi svjedok, odgađano dva puta, zbog bolesti člana Sudskog vijeća i zbog bolesti jednog od otuženih.

Na početku glavnog pretresa, tužilac Tužilaštva BiH Mladen Vukojčić rekao je da će dokazati da su optuženi počinili ratni zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici koji su se pod pratnjom Unprofora iseljavali iz kasarne „Bistrik“ u Sarajevu, da je veliki broj vojnika ubijen i ranjen, a oni koji su zarobljeni preživjeli su veliku torturu.

On je napomenuo da su u koloni, koja nije bila legitiman vojni cilj, ubijeni i civili.

Osim Ganića, optužnica tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama zajedno sa podređenima planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili niti kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Ročište je zakazano za 13.00 časova, navedeno je na internet stranici Suda BiH.

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se