18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Sindikat „Alumine“: Otvoreno pismo javnosti

Sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva kompanije „Alumina“ iz Zvornika danas je uputila otvoreno pismo javnosti, koje prenosimo u cijelosti:

Javnosti je poznato da su radnici kompanije „Alumina“ u proteklom periodu u nekoliko navrata pokušali da kupe državna potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice Birač A.D. u stečaju, ali na kraju zbog nezakonite i netransparentne prodaje istih firmi „Pavgord“, radnici su ostali uskraćeni. Između ostalog, zbog nezakonitog postupka prodaje, više puta su održani protesti i izraženo nezadovoljstvo radnika.

Kao sindikat koji predstavlja radnike „Alumine“, još jednom koristimo priliku da podjetimo da radnici nisu odustali od svojih zahtjeva, jer ako već nismo imali mogućnosti da nam se, zbog svih postignutih rezultata proteklih godina, pokloni bar dio tih potraživanja, onda je red da budemo kupci sa pravom preče kupovine.
Ono što nas povrijeđuje kao radnike i građane Republike Srpske je činjenica da nismo dobili šansu čak ni sa našom boljom ponudom od one prema kojoj su navodno prodata navedena potraživanja. Smatramo da je svako opravdavanje ove nelegalne, nezakonite i netransparentne prodaje samo u interesu male grupe ljudi, koja zanemaruje opšte interese i opstanak naroda regije Birač. Dakle, sigurni smo da je ovo bio loš potez prema radnicima „Alumine“, kao i prema građanima Zvornika i šire.

Obzirom da ništa nije gotovo, da će se povodom ovoga voditi sudski postupci, koji mogu potrajati, želimo da ukažemo na moguće izlaze iz ove zamršene situacije, sa kojima bi u što kraće vrijeme vratili proces u zakonske okvire i istovremeno ubrzali dugo željeni završetak stečaja Fabrike glinice „Birač“.
Da bi došli do tih izlaza i rješenja, potrebna je prije svega želja da se do njih dođe, ali ne samo od strane radnika i menadžmenta „Alumine“, nego i svih relevantnih faktora, prije svih, predstavnika zvaničnih institucija Republike Srpske.

Sindikat metalske industrije i rudarstva Republike Srpske u narednim danima može biti i inicijator sastanaka na ovu temu, ali od Stečajnog upravnika i predstavnika zvaničnih institucija, koji budu neophodni, očekujemo da daju svoj doprinos u realizaciji tih sastanaka i konačnom rješenju problema zvanog “BIRAČ – Zvornik“. U svakom slučaju, radnici jesu i moraju biti dio tog rješenja, navodi se na kraju otvorenog pisma za javnost Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva kompanije „Alumina“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se