18.1 C
Zvornik
01. децембра 2023.

Putin u rukama ima veoma važan adut? „Ako ga zauzme, tražiće pregovore“

Šon Bel, penzionisani vicemaršal RAF-a tvrdi da je Lukašenko duboko nepopularan i da Bjelorusi vjeruju da će, ako Putin bude poražen, i on otići sa vlasti.

Bel je za Skaj njuz govorio, između ostalog, o umješanosti Bjelorusije u rat u Ukrajini, kao i o tome zašto se neki bjeloruski vojnici bore za Ukrajinu. Takođe je naveo kada bi Vladimir Putin mogao da počne da insistira na pregovorima.

„Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko je Putinova marioneta. Rusija je u prošlosti lansirala raketne napade na Kijev iz Bjelorusije, ali do sada nismo videli da se bjeloruska vojska direktno uključila u sukob. Ali zanimljivo je da postoji puk bjeloruskih vojnika, protivnika Lukašenkovog režima, koji se bore na strani Ukrajine“.

Bel tvrdi da je to zato što je Lukašenko duboko nepopularan u Bjelorusiji i napominje da mnogi Bjelorusi veruju da će, ako Putin bude poražen, i Lukašenko napustiti vlast.

„Zanimljivo je i kako je 90 odsto bjeloruskih vojnika reklo da se neće uključiti u rat u Ukrajini, ali je Bjelorusija Rusiji već poklonila 90 svojih glavnih borbenih tenkova i tako nadoknadila gubitke na bojnom polju. Ali to pokazuje i koliko loše ide Rusiji“, tvrdi on.

Treba napomenuti da je bjeloruski bataljon „Kalinouski“, koji Bel pominje, položio zakletvu na vjernost Belorusiji i Ukrajini 25. marta ove godine.

Šon Bel je rekao i da 50 balističkih i krstarećih raketa koje su Rusi ispalili na ukrajinsku energetsku infrastrukturu nisu imali za cilj da doprinesu vojnom napretku Putinovih snaga, već da unište moral Ukrajinaca prije zime.

„Ironija je da su napadi na civilnu infrastrukturu zapravo podstakli ukrajinski narod“, dodaje Bel.

Viceadmiral takođe napominje da Rusi sada koriste masivne strateške bombardere, koji, za razliku od brzih lovaca, mogu da bacaju bombe sa udaljenosti od stotine kilometara. Šon Bel tvrdi da će Putin koristiti hranu kao adut ako bude pregovora.

„Putinu ne ide, uglavnom zato što Zapad pomaže Ukrajini. Ali ako Putin zauzme dio Donbasa koji još nije pod Rusijom, moći će to da predstavi kao pobjedu kod kuće. Tada će htjeti da pregovaraju, a onda će kontrola hrane ( Putin je obustavio isporuku žita iz Ukrajine) biti veoma važan pregovarački adut, posebno ako se u pregovore uključi i Zapad“, zaključio je Bel.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se