1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Počela konstitutivna sjednica NS RS na kojoj će poslanici, Dodik i Cvijanovićeva položiti zakletvu

Počela je konstitutivna sjednica XI saziva Narodne skupštine RS, a na kojoj će zakletvu položiti 83 novoizabrana narodna poslanika iz 11 političkih partija u Republici Srpskoj, kojima su građani povjerili mandat na izborima održanim 2. oktobra.

Zakletvu će položiti i novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

U skladu s Poslovnikom, prvom sjednicom, do izbora novog predsjednika NSRS, predsjedava najstariji poslanik, a to je Nataša Radulović (SNSD), a pomažu joj generalni sekretar Nebojša Zgonjanin i tri najmlađa poslanika iz tri političke partije s najvećim brojem mandata, Anja Ljubojević (SNSD), Aleksandra Trninića (SDS) i Nebojše Drinića (PDP).

Na predloženom dnevnom redu konstitutivne sjednice je 11 tačaka, koje su usvojene.

Tačkom jedan predviđeno je konstituisanje radnog predsjedništva, nakon čega je Ilija Tamindžija izabran za predsjednika Komisije za izbor i imenovanje.

Tačka tri podrazumijeva razmatranje i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, nakon čega će se pristupiti polaganju svečane zakletve narodnih poslanika.

Poslije toga narodni poslanici biraće predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, a to bi trebalo da bude Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske. Stevandić na čelo skupštine dolazi zahvaljujući dogovoru vladajuće koalicije u Srpskoj predvođene SNSD-om.

Nakon izbora predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj, pristupiće se tački dnevnog reda koja glasi Prijedlog odluke o broju potpredsjednikā Narodne skupštine Republike Srpske, a kada ta tačka bude razmotrena uslijediće izbor potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanici će se onda okrenuti imenovanju generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara NSRS Republike.

Kada budu okončana ova imenovanja, predviđeno je polaganje svečane zakletve člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz  Republike Srpske, a odmah zatim i polaganje svečane zakletve predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Pod tačkom 10 trebalo bi da se razmatra – Pokretanje inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a pod 11. i posljednjom tačkom predviđeno je pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda  Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se