7 C
Zvornik
05. март 2024.

Lakše preko granice i do priznavanja diplome: Lideri zemalja zapadnog Balkana potpisali tri sporazuma

Lideri zemalja zapadnog Balkana potpisali su u Berlinu tri regionalna sporazuma koji će omogućiti slobodno kretanje s ličnim kartama u regionu, priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Sporazume su potpisali predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Dritan Abazović, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borel ocijenio je da su tri sporazuma potpisana u okviru zajedničkog regionalnog tržišta ključna za ekonomsku otpornost.

-Zapadni Balkan mora biti stabilan, ne bi trebao postojati ni najmanji otvor za spletkarenje u regionu. Trenutak je za prevazilaženje naslijeđa prošlosti – napisao je Borel na „Tviteru“.

Današnji sporazum je potpisan nakon što su ministri inostranih poslova Sjeverne Makedonije, Albanije, BiH, samoproglašenog Kosova, Crne Gore i Srbije, usaglasili 21. oktobra tri sporazuma o mobilnosti koja je, u okviru Berlinskog procesa, koordinisalo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).

Jedan od sporazuma koji je potpisan uključuje dogovor o slobodnom kretanju s ličnim kartama i ukidanju postojećeg viznog režima između BiH i samporoglašenog Kosova.

BiH je, osim Srbije, jedina zemlja u regionu koja ne priznaje samporoglašenu nezavisnost Kosova i jedina zemlja u regionu koja s Kosovom ima vizni režim.

Druga dva sporazuma – o priznavanju visokoobrazovnih kvalifikacija i priznanju stručnih kvalifikacija doktora, stomatologa i arhitekata će omogućiti priznavanje akademskih kvalifikacija, a samim tim i mogućnost da građani zapadnog Balkana posao u svojoj struci potraže u nekoj od zemalja regiona.

Sporazum će građanima omogućiti da priznavanje akademskih kvalifikacija rješavaju besplatno u roku od 40 dana.

Sporazumi će stupiti na snagu nakon što prođu proceduru ratifikacije u parlamentima svih šest zemalja regiona, što bi se trebalo dogoditi 2023. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se