15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Detalji ubistva Hrvata u Minhenu, prijatelji ga ostavili da iskrvari na smrt

Mladi Hrvat koji je u nedjelju ubijen u Minhenu je 25-godišnji Stjepan Jerković s adresom u Omišu gdje mu žive roditelji koji su porijeklom iz Zenice u BiH.

Kako je za „Fenix-magazin“ kazao Marko Ešegović, Stjepan je neko vrijeme igrao za fudbalski klub Münchner Kickers, ali posljednju godinu dana nije bio aktivan.

„Stjepan je igrao kod nas u Münchner Kickersu, zadnju godinu dana nije bio aktivan, ali je ostao član. Svi smo šokirani ovime što se dogodilo. Taj mladić je bio dobar, uvijek nasmijan, spreman pomoći. U Minhen je došao prije pet ili šest godina iz Omiša gdje mu obitelj ima kuću. U Omišu su mu otac i majka. Stjepan ima još sestru. U Minhenu je radio u BMW-u. Uvijek je bio pozitivan, nasmijavao sve u društvu, jednostavno je uvijek bio za šalu“, govori Marko Ešegović.

Ešegović kaže kako ne zna puno o društvu u kojem je bio Stjepan kobne večeri.

„Ne znamo puno niti o tom mladiću iz BiH koji ga je ubio, ali Bild je objavio njegovu fotografiju. Visok je dva metra i jako je krupan. Mladići su se vjerovatno uplašili pa su pobjegli“, misli Marko Ešegović s kojim je Stjepan igrao u fudbalskom klubu Münchner Kickers.

U Minhenu je u nedjelju naveče ubijen 25-godišnji Hrvat, Stjepan J. Mladić je izboden oštrim predmetom, a navodni počinilac je 22-godišnjak porijeklom iz BiH.

Prema dosadašnjim saznanjima ubistvo se dogodilo na Karl-Marx-Ringu, u gradskoj četvrti Ramersdorf-Perlah. Stjepan se nalazio u društvu koje je igralo stoni tenis. Mladići između 18 i 25 godina su najprije zajedno pili pivo na obližnjem kiosku, a potom su igrali stoni tenis u parku.

Kasnija žrtva i navodni počinilac, 22-godišnji državljanin BiH (glasnogovornica policije navodi “Bosanac”), su se poznavali od ranije, a već su se nekoliko puta susretali, izjavila je glasnogovornica policije, prenosi „Fenix-magazin“.

Tokom večeri došlo je do svađe između 22-godišnjaka i Stjepana. Svađa je postajala sve žešća i ličnija. Ostala četiri člana tog stonoteniskog društva kasnije su posvjedočila da su se dvojica mladića vrijeđala prije nego je 22-godišnjak izvadio oštri predmet i postao nasilan.

Mladić (22) je više puta nepoznatim predmetom, vjerovatno nožem, ubo svoju žrtvu. Mladić (18) je pokušao intervenisati, ali, uočio je kako 22-godišnjak ima i pištolj.

Stjepan je pao na tlo, četvorica mladića koji imaju od 18 do 19 godina su pobjegla, kao i navodni počinilac.

Stjepan je umro sam u mraku tačno ispod koša, prenose lokalni mediji.

Forenzičari i istražioci su radili na mjestu zločina nakon pronalaska mrtvog 25-godišnjaka. Okolnosti zločina trenutano su predmet istrage.

„Zašto je četvero mladih ljudi ostavilo svog prijatelja da krvari u parku? Odgovor na to pitanje još nismo dobili. Istraga je trenutno fokusirana na navodnog počinioca“, rekla je tužiteljica Žulijane Groc iz kancelarije javnog tužioca Minhen na pres konferenciji o tom slučaju u ponedjeljak.

Njemački mediji prenose izjavu iz tužiteljstva u kojoj se navodi kako se još razmatra mogućnost podizanja optužnice protiv osoba koje su bile u vrijeme sukoba na mjestu događaja, a “zbog nepružanja pomoći”.

O tragičnom događaju ubistva hrvatskog mladića, lokalna njemačka policija u utorak ujutro još nije bila izvijestila Generalni konzulat Hrvatske u Minhenu. To je za „Fenix-magazin“ izjavio generalni konzul Vladimir Duvnjak dodajući kako policija obično šalje obavijesti GK RH kada budu poznate sve činjenice.

Otvoren je PayPal račun na kojeg se može uplatiti novac za pomoć obitelji ubijenog mladog Hrvata.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se