18.1 C
Zvornik
02. март 2024.

Danas slavimo Svete Kozmu i Damjana, ovo nikako ne treba da radite

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici danas slave Svete Kozmu i Damjana, svece koji se u narodu smatraju zaštitnicima ljekara, zbog čega i nosi ime Sveti Vrači.

Ovaj dan je u kalendaru označen podebljanim crnim slovom, a u Srbi i ove svece slave kao svoju slavu, a slave ih i mnoge zdravstvene ustanove.

Kozma i Damjan su braća porijeklom iz Rima, kojima je Bog u mladosti dao dar da liječe ljude. Cijeli život posvetili su liječenju bolesnih, nikada ne uzevši od njih novac, zbog čega ih nazivaju i „Bezsrebrenici“.

„Sveti Kozma i Damjan, braća po tijelu, rodom iz Azije, sijali su dobrim djelima, pa dobiše od Boga dar iscjeljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima liječeći svaku slabost i svaku nemoć“, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je Kozma „ljuto zamjerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izliječili od teške bolesti, uzeo tri jaja i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“.

Među svojim pacijentima nisu pravili razliku po nacionalnosti i vjeri.

Jedino što su tražili za uzvrat od svojih pacijenata bilo je da ne izgovaraju ime Hristovo uludo, čak i ako ne žele da prihvate hrišćanstvo.

Današnji dan je po narodnom vjerovanju dobar za molitvu za ozdravljenje.

Postoji i vjerovanje da je danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez prijeke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

Na Vrače po narodnom vjerovanju, ne treba raditi poslove na velikim visinama.

Inače, pravoslavni kalendar je Svetom Kozmi i Damjanu posvetio dva dana u toku godine – 14. jul i 14. novembar.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se