13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

CIK potvrdio rezultate izbora

SARAJEVO – Nakon što je Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine odbilo sve žalbe u vezi sa izborima u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija potvrdila je rezultate Opštih izbora u Bosni i Hercegovini.

CIK je potvrdio rezultate izbora za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamenta BiH, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i svih deset kantona u Federaciji BiH.

„Apelaciono odjeljnje BiH u svim slučajevima odbio je žalbe kao neosnovane. Na osnovu toga stvorili su uslovi da se donese odluka o potvrđivanju izbora“, rekao je Mišo Krstović, šef sektora za pravne poslove CIK-a.

Vanja Bjelica Prutina, član CIK-a koja je ranije, jedina bila protiv utvrđivanja rezultata izbora podržala je odluku o rezultatima izbora.

Nakon što je CIK potvrdio rezultate izbora, počeli su da teku rokovi za formiranje vlasti koji su propisani zakonima i ustavima u Bosni i Hercegovini, a Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine predstoji posao indirektnih izbora, odnosno formiranje Vijeća naroda u Republici Srpskoj te domova naroda Parlamenta FBiH i Parlamentarne skupštine BiH.

Iz CIK-a juče su pozvali sve one koji su osvojili mandate, a koji žele da ih odbiju da to učine i potpišu izjavu o odbijanju mandata kako bi CIK te mandate prije formiranja zakonodavnih tijela mogao dodijeliti drugima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se