23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Oštro oko fotografa Vladimira Tadića: Romaniju otkrio planeti

 Da oštro oko fotografa Vladimira Tadića na najbolji mogući način prepoznaje i dočarava sve ljepote naše zemlje svjedoči činjenica da se njegova fotografija Crvenih stijena sa Romanije, u konkurenciji više od 1.500 remek-djela uhvaćenih objektivom širom svijeta, našla u užem izboru za kalendar Svjetske meteorološke organizacije.

Unazad nekoliko godina ova organizacija raspisuje konkurs za izbor fotografija za svoj kalendar, a svoje mjesto tamo su već pronašle dvije fotografije fotografa iz Čelinca. Naime, u kalendar iz 2021. godine uvrštena je Tadićeva fotografija sa kadrovima iz Makedonije, dok se u kalendaru za ovu godinu našla njegova fotografija Bosanskog Grahova u magli koja je dobila ogroman broj glasova. Na konkurs za kalendar za iduću godinu poslao je fotografiju Crvenih stijena sa Romanije koja je nastala tokom obilaska Via Ferate “Sokolov put”.

– Fotografija je napravljena dronom. Ušla je u uži izbor od 80 fotografija koje su prikazane na “Fejsbuk” stranici Svjetske meteorološke organizacije gdje svi imaju priliku da pogledaju i lajkom pomognu da se ona nađe u kalendaru – rekao je Tadić za “Glas Srpske”, dodajući da se konkursom traže kvalitetne fotografije koje prikazuju snagu i uticaj vremena na okolinu i ekologiju.

Istakao je da se prilikom izbora najboljih uzima u obzir da su fotografije sa različitih krajeva svijeta. Tadić kaže da će mu, ukoliko i treći put bude izabran, to svakako biti dodatna motivacija da se još više posveti fotografisanju i bude još bolji.

– Sve te nagrade posmatram kao vrh jednog ledenog brijega. To je način da javnost sazna za ono čime se bavim i podrška javnosti je veoma važna ukoliko želim da se na ovaj način i dalje bavim fotografijom krajolika.

Prije svake ove, zvanične nagrade, nagrađen sam samom prilikom da posjetim sve te krajolike, da ih istražim i nađem ono nešto, posebno u njima. Iako je neophodna, moja uloga u svemu tome u suštini je mala, ja sam samo posuda u koju onaj odozgo izliva u srca ljudi po svojoj promisli – kazao je Tadić.

Godinama se bavi planinarenjem i obilazi planinske seoske krajeve širom zemlje. Sa fotografisanjem je počeo 2015. godine mobilnim telefonom. Svaki novi kadar rasplamsavao je u njemu ljubav prema fotografiji, koja je porasla toliko da je napustio posao mašinskog inženjera i posvetio se samo fotografisanju krajolika.

Tadić je za svoje radove nagrađivan više puta. Nedavno mu je uručena nagrada “National Geographic” fotografskog konkursa na kome je dobio prvu nagradu u kategoriji krajolika sa fotografijom sela Medna kod Mrkonjić Grada. Nagradu je dobio i za fotografiju kraškog fenomena podno planine Grmeč, Bobijaško oko, kao i za fotografiju Glamočkog polja. S obzirom na to da se na njegovim fotografijama počesto nalaze krajolici iz Krajine, Tadić za “Glas” otkriva da to i nije slučajno. Odrastao je pokraj Bobijaškog oka, jer je rodom iz mjesta Lušci Palanka kod Sanskog Mosta.

–  Krajina je sva čarobna. To je moj zavičaj i najviše mojih nagrađenih fotografija jesu krajolici iz moje Krajine – zaključio je Tadić.

San aurora borealis

Iako najviše uživa u fotografisanju krajolika u svojoj zemlji i nastoji da obiđe svaki njen pedalj, Vladimir Tadić kaže da ima i jednu neostvarenu želju, da objektivom fotoaparata uhvati polarnu svjetlost.

– To mi je jedna od neispunjenih želja. Na Islandu se mogu uraditi najbolje fotografije aurore borealis, kao i u Norveškoj. Za sada je to samo želja jer je za realizaciju potrebno mnogo novca, ali čim se ukaže prva prilika krenuću ka sjeveru – ispričao je Tadić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se