18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Opozicija u Beogradu: Ko se boji novog brojanja, taj je učestvovao u prevarama

Naši podaci kažu da se radi o prekrajanju izborne volje više od 65.000 glasova, pogotovo u nekim sredinama gdje su napravljene ogromne razlike za Milorada Dodika. Imamo ogroman broje navažećih listića, dopisivanja glasova kandidatima koji uopšte ne postoje. Ko god se boji izbornih prebrojavanja, taj je učestvovao u izbornim prevarama.

Ovo su poručili predstavnici Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa na pres konferenciji održanoj u Beogradu.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da se tokom noći izbora u BiH desila brutalna izborna krađa, a takvih primjera je, kako tvrdi, na stotine u Republici Srpskoj.

„Kada pogledate te listiće, vidite da su to listići na kojima je bilo upisano ime našeg kandidata Jelene Trivić. Zato smo išli sa prigovorima prema GIK-u i CIK-u BiH da se sve to provjeri“, naveo je Borenović, dodajuću da opozicija zahtijeva da se utvrde svi nalogodavci, jer je izborna korupcija uvod u sve.

Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a, istakao je da je osnovna stvar koji svi građani treba da znaju jeste da je izborni proces grubo prekršen nakon što su se zatvorila biračka mjesta.

„Posebno kada je u pitanju glasanje za predsjednika Republike Srpske. Na pojedinim mjestima tek smo preliminarne rezultate dobili ujutru, a ono što smo imali sa terene prije prekida komunikacije i izbornog procesa govorili su da Jelena Trivić vodi između 14-15.000 razlike“, kazao je Radović. Prema njegovim riječima, postoje brojni dokazi o izbornim prevarama.

„Mi smo odmah išli prema CIK-u da se glasovi broje, jer ko zna šta je sve zapečaćeno u tim glasačkim vrećama. Ti glasovi se moraju prebrojati, a ostatak biračkog materijala mora da se sravni jer imamo otvorene sumnje da se ti brojevi neće slagati sa onim što je uneseno u evidencije“, naglasio je Radović i podsjetio da građani koji su se okupili dva puta u Banjaluci pokazali da ne žele da budu prevareni na izborima.

„Brojanje glasova se vrši na javnom mjestu i ne vidimo da bi nekome trebalo smetati da se utvrdi stvarno stanje“, istakao je Radović.

Ljubiša Petrović, član Glavnog odbora SDS-a, poručio je u Beogradu da je malverzacije nisu dešavale samo tokom izborne noći, već i prije održavanje izbora. „Izborna krađa je uticala na volju naroda, pa smo se mi sa narodom oduprli tome. Vladavina prava u Republici Srpskoj je možda i najbolje oslikana na svim snimcima na kojima se vidi šta se sve dešavalo i pod kakvim pritiscima su bili građani. Takođe, u samim tim ucjenama i pritiscima, narodnim novcem se raspolagalo kako bi se ucjenjivalo za glasove“, rekao je Petrović.

Potpredsjednik PDP-a i kandidat ove stranke za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić, kazala je da je opozicija na izborne prevare reagovala dvostruko, protestima i prigovorima.

„Bitno je da se narod ne miri sa izbornim rezultatima. Nije bitno da li je Jelena Trivić pobijedila. Nismo samo mi koji nešto tražimo“, kazala je Trivićeva i dodala da je pljačka bila na svim nivoima, ali je ključna bila krađa za predsjednika RS, jer se njima spašavala jedna politička karijera

„Nije stvar u tome da li će Republika Srpska dobiti predsjednika, već da li će imati pravnu državu. Ovo nije prvi put da su izbori pokradeni. A mnogo je bitnije naći nalogodavce ove organizovane grupe koja je imala namjeru da prekroji izbornu volju“, izričita je bila Trivićeva i dodala da očekuje da će i tužilaštva reagovati po svim dokazima koji su više nego jasni.

Podsjetila je da je CIK tokom izborne noći saopštio da rezultati za predsjednika RS nisu bili dostavljeni i poznati.

„Tu veče je bio prekid svega. Jednostavno je sve upućivalo na to da je stigla instrukcija da se krade, a jasno je da sam ja prema svim rezultatima koji su stizali do tada bila u prednosti“, tvrdi Trivićeva.

Ona je kazala i da su sadašnji rezultati koje zbraja CIK BiH netačni i da nema koristi od njihovog prikupljanja, te da zbog toga opozicija zahtijeva da se sve ponovo broji i da se provjeri.

„Dva su puta i dvije kolone naše borbe. Jedno su rezultati izbora, a drugo je pravna borba“, istakla je Trivićeva te dodala da se vlast očito boji naroda, čim pokušava da umanji značaj protesta.

„Tvrdnje CIK-a da je proces izbora kontaminiran su preblage riječi, jer izbori nisu provedeni u duhu slobode“, poručila je Trivićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se