18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Novi britanski premijer duplo bogatiji od kralja

Ako Riši Sunak postane britanski premijer, biće to prvi put u istoriji da su stanari Ulice Dauning broj 10 bogatiji od monarha u Bakingemskoj palati, i to u vrijeme kada se milioni Britanaca bore s rastućim troškovima života.

Sunak i njegova supruga Akšata Murti posjeduju zajedničko bogatstvo od oko 730 miliona funti – što je otprilike dvostruko više od procijenjenog bogatstva kralja Čarlsa III i kraljice supruge Kamile.

Sunak je ove godine postao prvi političar koji je uvršten na listu najbogatijih ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu u časopisu „Sunday Times“, a takođe će gotovo konkurisati kralju u pogledu broja službenih rezidencija.

Političar koji konkuriše Peni Mordant za poziciju lidera Konzervativne stranke i premijera posjeduje četiri nekretnine širom svijeta, procijenjene na više od 15 miliona funti.

Sunak, njegova supruga i dvije kćeri, Krišna i Anuška, većinu sedmice provode u svojoj kući s pet spavaćih soba u Kensingtonu u zapadnom Londonu, koju agenti za nekretnine procjenjuju na više od sedam miliona funti.

Vikendom se povlače u gregijansku vlastelinsku kuću u pitoresknom selu Kirbi Sigstonu u njegovoj izbornoj regiji Ričmondu u Sjevernom Jorkširu. Kuća koju je bračni par kupio za 1.5 miliona funti prije nego što je on izabran za zastupnika 2015. godine sada vrijedi više od dva miliona funti i pretvorena je u nešto poput velenes centra s 400.000 funti vrijednim unutrašnjim bazenom, teretanom, studijom za jogu, hidromasažnom kadom i teniskim terenom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se