25.9 C
Zvornik
19. мај 2024.

MUP RS zabilježio sedam incidenata na izborima, dva na području Zvornika

BANjALUKA – Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske do sada je na izborima zabilježeno sedam incidenata odnosno kršenja pravila i procedura.

-Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Izbori 2022“ prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan opštih izbora u BiH-saopštio je MUP- RS te dao pregled incidenata u vremenskom periodu od 07,00 časova do 11,00 časova:

-U 07.50 časova putem telefona u Policijsku stanicu Kozluk obratio se policijski službenik i prijavio da mu se na biračkom mjestu u nasеlju Pađine obratio G.G. i prijavio predsjednika biračkog mjesta Pađine A.S. da mu dana 02.10.2022. godine oko 06.15 časova, prilikom prebrojavanja izbornog materijala nije dozvolio da prisustvuje istom kao posmatrač, te da je iz tog razloga fizički i verbalno nasrnuo na njega.

O navedenom obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji je saopštio da nema elemenata krivičnog djela

Policijskoj upravi Prijedor u 07.00 časova, prijavljeno je da biračko mjesto u mjestu Hozići, opština Novi Grad nije otvoreno na vrijeme.

Na biračko mjesto upućen policijski službenik i predsjednik Opštinske izborne komisije. Na navedenom glasačkom mjestu je od strane posmatrača J.J. primjećen u dvije kutije određeni broj popunjenih glasačkih listića. Predsjednik Opštinske izborne komisije smijenio je birački odbor, obavijestio CIK, a o događaju je obavješten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu „Izborna prevara“ i naložio da se liše slobode članovi biračkog odbora. Policijski službenici su na osnovu navedenog lišili slobode I.Dž., R.H., I.M., E.V. i S.H.. Glasačko mjesto Hozići oezbjeđeno je od strane policijskog službenika, a sporni glasački listići su uviđajem oduzeti.

-U 07.30 časova od strane predsjednika izbornog mjesta u OŠ „Seti Sava“ opština Istočno Novo Sarajevo prijavljeno da je lice V. J. na pomenutom izbornom mjestu pokušala da naočarama za snimanje nepoznate marke. Navedeni predmet je privremeno oduzet od strane policijskih službenika PS Istočno Novo Sarajevo. O svemu navedenom obavješten dežurni tužilac OJT Istočno Sarajevo koja će se o kvalifikaciji događaja naknadno izjasniti.

-U 09.30 časova prijavljeno da je u ulici Druge Sarajevske brigade, mjesto Vojkovići, opština Istočna Ilidža lice S. M. naočalima za snimanje snimio izborni listić koji mu je od strane izborne komisije oduzet. Licu su u PS Istočna Ilidža oduzete naočale te je o svemu navedenom obavješten dežurni tužilac koja će se o kvalifikaciji događaja naknadno izjasniti.

-U 09.35 časova u PS Janja prijavljeno da je u mjestu Čengić, Grad Bijeljina u 09,30 došlo do svađe između posmatrača G.D., S.J. i M.T., svi iz Čengića u vezi načina glasanja starih lica, gdje je ometan normalan tok glasanja. Nakon izrečenog upozorenja od strane Predsjednika biračkog mjesta, nastavljeno je sa normalnim glasanjem koje za vrijeme navedenog događaja nije prekidano.

-U 10.26 časova na biračkom mjestu u OŠ „Sveti Sava “ u Doboju, došlo je do prepirke između članova biračkog odbora. Nakon toga na isto biračko mjesto došao je B.M. i počeo sa narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom, te se udaljio u nepoznatom pravcu. Po navedenom postupili policijski službenici PS Doboj 1, koji će po pronalasku lica B.M. istog sankcionisati po članu 7. Zakona o javnom redu i miru.

-Oko 10.35 časova PS Zvornik zaprimila je prijavu da su posmatrači ispred jedne političke partije došli ispred zgrade Gradske Uprave Zvornik i pobacali akreditacije posmatrača. Obaviješten dežurni tužilac OJT Bijeljina koji je saopštio da se izvrši uviđaj bez trenutne kvalifikacije događaja.

-U 10.25 časova u PS Bijeljina 1 pristupila je Z.N. iz Bijeljine, koja je podnijela pismenu prijavu u ime gradskog odbora jedne političke stranke, a koju je potpisao predsjednik Gradskog odbora T.S. u kojoj navodi da su lica R.P. i nepoznato lice u prostorijama auto-praonice koja se nalazi ulici preko puta OŠ „Knez Ivo od Semberije “ davali novčanu naknadu glasačima koji su određeni za glasanje na biračkim mjestima koja se nalaze u navedenoj OŠ. Po navedenoj prijavi postupaju rad policijski službenici PU Bijeljina koji su obavijestili dežurnog tužioca OJT Bijeljina koji je naložio da se uzme pismena izjava od podnosioca prijave na sve okolnosti navedene u prijavi zbog utvrđivanja svih činjenica. Rad po prijavi u toku.

Iz MUP-a RS su podsjetili da zbog održavanja opštih izbora, lokacije za izdavanje ličnih dokumenata (referati ličnih karata, prebivališta, boravišta i JMB, uključujući akviziciju) rade danas do 19,00 časova.

-U cilju preduzimanja bezbjednosnih mjera i radnji povodom održavanja opštih izbora na području BiH, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske donio je naredbu o zabranu prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju od 02.10.2022. godine od 00.00 do 03.10.2022. godine do 06.00 časova.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se