9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Ko su pripadnici generacije Z – popularno nazvani Zumeri

Možemo da nastavimo svetsku svađu koja traje već godinama ili da svedemo neke karakteristike i opišemo osobe koje pripadaju generaciji Z. Budući da uveliko traje nagađanje i određivanje ko su i kada tačno rođeni pripadnici ove grupacije, godina gore-dole neće ništa značajno promeniti. Međutim, shvatanje osoba koje pripadaju ovoj grupi može dosta da znači.

Krenuvši od „bejbi bumera“, preko generacija X i Y, pa do milenijalaca i konačno generacije Z, svako razdoblje se vidno oseti na osobama koje su u njegovo vreme rođene i koje su u okviru njega odrastale. Ali, zašto je generacija Z i dalje najvažnija tema?

Činjenica je da su milenijalci najmnogoljudnija grupacija na svetu, još uvek. Međutim, iako su brojčano najjači, generacija Z ih polako sustiže sa oko 32% svetske populacije. No, važnija statistika je ta da pripadnici Z generacija ili popularno nazvani Zumeri čine 41% radne snage u svetu. Shodno tome da su preovladali i da je svet u njihovim rukama, tako se o njima najviše i priča, piše i raspravlja. A ko su zumeri u stvari?

Screenshot 19

Ko su Zumeri i kakve karakteristike nose sa sobom?

Generacija Z obuhvata, u najvećoj meri, osobe rođene u periodu od 1996. do 2010. godine. Ovo je otprilike najadekvatniji period tokom kojeg su Zumeri rađani, što će reći da obuhvata osobe iznad 10 do nekih skoro 30 godina u ovom momentu. Ako se malo vratimo u prošlost, lako ćemo uvideti da je to period kada se dogodila digitalna revolucija, kada je internet nastao i počeo da bude važan. Pa prva i najvažnija karakteristika ove generacije jeste da je digitalno osveštena i da je prva prava digitalna generacija.

Zumeri ili pripadnici generacije Z su najintenzivniji korisnici interneta, posebno društvenih mreža. Istraživanja pokazuju da oko 60% Zumera vesti najpre traži putem društvenih mreža, pa se tek onda uputi na portale, a vrlo retko neke druge izvore i medije. Uz to, generacija Z je najprisutnija na internetu i generacija koja se najbolje snalazi u svim vidovima digitalnog sveta, bilo da se radi o profesiji, komunikaciji, zabavi, svakodnevnom životu i tako dalje.

Školovanje u sferi digitalizacije za njih je izazov

Jedna veoma važna karakteristika većeg broja pripadnika generacije Z, iako bi milenijalci i drugi rekli da to nije tako, jeste da se većinom odlučuju za veće obrazovanje u toku svog života. Dok su milenijalci bili ti koji su najviše pažnje poklanjali školovanju, generacija Z ih je možda i nadjačala, ali u eri digitalizacije školovanje za njih predstavlja izazove, mogućnost da stvore nešto novo i da napreduju, pa obrazovanje posmatraju kao višestruko oružje u svojim ciljevima, a ne kao oruđe za rad, uslovno rečeno.

Screenshot 18

Generacija Z u stvarnom životu

Tehnološki napredak i internet su definitivno u ogromnoj meri uticali na formiranje svesti, stavova i životnih puteva pripadnika generacije Z. Nakon decenija prihvatanja, nepostojanja svesti o planeti, životnoj sredini, ljudskim pravima, generacija Z je donela promene po svim pitanjima. Njeni pripadnici vrlo rado postaju aktivisti i borci za očuvanje planete, životne sredine, postaju glasnogovornici i borci za prava čoveka, bez obzira na različitost koju poseduje u odnosu na druge. Samim tim, generacija Z je u najvećoj meri uticala na to da se svest sveta izmeni i krene u jednom drugačijem i boljem smeru.

Vremena se menjaju, pa tako i generacije. Budući da je ovo era interneta, bilo je sasvim logično da će se pojaviti nova generacija, takozvana Zed generacija, koja svet upoznaje najviše kroz internet. Budući da su mnogi među njima zainteresovani za posao u digitalnoj sferi, milenijalcima ostaje samo da prihvate ovu generaciju takvom kakvom jeste, poduči i pruži elan za dalje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se