15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

ITALIJANKA OTVORILA CRNU KUTIJU I SAZNALA DA JE SRPKINJA: Jugoslovenski Pasoš I Džemper 50 Godina Krili Tajnu Leposave Iz Perleza

Italijanka Lorijana Saso oduvek je navijala u košarci i odbojci za Jugoslaviju, kasnije za Srbiju, i to njeno uzbuđenje ju je uvek zbunjivalo. A onda je pre tri godine shvatila da su je to geni vukli. Ona nije Italijanka, ona je Srpkinja!

Njen život se vrtoglavo promijenio kada joj je otac preminuo 2019, a ona u stanu svojih roditelja pronašla u fioci crnu kutiju, skrivanu od nje 52 godine, koja je čuvala veliku tajnu. U njoj je bio crveni SFRJ pasoš. Kad ga je otvorila, u Lorijanu je s fotografije, u džemperiću na pruge, gledala devojčica Lorijana od dve godine! U dokumentu je pisalo da je rođena u Banatskom Novom Selu, opština Pančevo.

Italijanka Lorijana je zbunjeno gledala malu Srpkinju Lorijanu! I tada je odlučila da pronađe biološku majku. Pomogao joj je otac njene prijateljice Tanje, Radoica Bata Vukić, koji nije dozvolio da ga tragovi zavaraju.

POŽUTJELI PAPIRI OTKRIVAJU TAJNU: Mala Zorica je iz hraniteljske porodice data na usvajanje u Italiju

Radoica je preko advokata u Novom Sadu uspio da dođe do određenih dokumenata o Zorici Dinković, djevojčici koja je iz bolnice u Pančevu data prvo u hraniteljsku porodicu, a kasnije i na usvajanje. Tri godine se tapkalo u mjestu. Najveći problem i zabuna desila se zbog prezimena Dinković. Kako je saznao, najvjerovatnije je došlo do nesporazuma kada je mala Zorica boravila u bolnici u Pančevu, gdje su je odnijeli navodno zbog visoke temperature. Baba i deda su je dali na usvajanje, ali su bebu upisali kao Dinković, a ne Dinkovski, kako se inače preziva porodica iz Perleza. Radoica je bio uporan, pregledao je matične knjige rođenih, da bi ga jedan matičar naposletku uputio u Perlez.

– To je malo mjesto, odmah sam našao Leposavinu sestru, koja je znala o čemu je riječ. Ispričala mi je da je Leposava iz porodice u kojoj je bilo sedmoro djece i da je Leposava Zoricu, odnosno sada Lorijanu, rodila sa 16 godina. Otišao sam kod Leposave, koja mi je ispričala da je Zoku rodila na Gospojinu 28. avgusta 1970. godine. Roditelji su bili bijesni i ona je pobjegla kod neke rodbine u drugo mjesto. Kada se Leposava vratila i potražila ćerku, samo su joj rekli da je dijete dato na usvajanje. Pokušavala je kasnije s mužem da pronađe dijete, ali nije uspjela. Kada sam se ja pojavio i rekao da je traži ćerka, Leposava nije mogla da vjeruje. Ona je, budući da više nije imala djece, prije 33 godine usvojila dječaka iz Bosne, koji je danas policajac – otkriva Radoica detalje ove nevjerovatne priče za Kurir.

Lorijana nikada nije pomislila da je usvojena, jer su joj italijanski otac i majka pružili ogromnu ljubav, obrazovanje, podršku… Ipak, rođena je kao Zorica Dinkovski 28. avgusta 1970, a usvojena 1972.

Kada je Radoica javio Lorijani da joj je našao mamu i da želi da je upozna i vidi, plakala je, skakala od sreće.

Ni Leposava iz Perleza nije mogla da prestane da plače kada smo je pozvali.

– Bila sam mlada, imala sam samo 16 godina. Zoricu nisam ni prijavila u Banatskom Novom Selu jer sam bila maloljetna. Nisam mogla da je prijavim. To je moja majka uradila. Imala je šest mjeseci kada su mi je oteli i odnijeli. Bila sam majci i očuhu dobra dok sam radila, brala kukuruz, išla u polje. Njih dvoje su bili alkoholičari, toliko su me istukli da sam bila sva modra, istjerali su me napolje. Onda su uzeli Zoricu i dali je. Tražila sam je, ali nisam mogla da saznam gdje je – kroz suze je pričala Leposava, koja se bori s karcinomom i čeka je operacija tumora na kolenu.

Leposava se posle udala za čovjeka koji nije mogao da ima djece, pa su zajedno tražili Zoricu. Njena majka nikada, pa ni na samrti, nije htjela da joj kaže ko je usvojio djevojčicu.

– Otkako sam saznala da su mi našli Zoricu, nemam mira. Moju Zoricu nikada nisam zaboravila. Sudbina je htjela da neko drugi odgaja moje dijete, a ja nečije tuđe.

Sačuvan džemperić sve otkrio

Usvojitelji su malu Zoricu iz Srbije doveli u Italiju u džemperiću, koji su sačuvali uz crveni pasoš SFRJ. U tom džemperu su je i slikali za pasoš, a snimili su i trenutak kada su je doveli u Italiju. I tada je bila u istom džemperku.

Slobodan Milošević pomogao da se dete usvoji

Lorijanin deda po italijanskom ocu je u Adis Abebi šezdesetih godina imao hotele i restorane, bio je veoma imućan, ali njegov sin i snaja nisu mogli da imaju djece. A u to vrijeme u Adis Abebi je živio i radio hirurg iz Srbije Slobodan Milošević, koji je pomogao porodici Saso da usvoje dijete.

IzvorKurir

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se