-4.6 C
Zvornik
09. децембра 2023.

Hrvatski sud smanjio kaznu za silovanje „odlikovanom branitelju“

 Visoki krivični sud Hrvatske smanjio je kaznu za silovanje bivšem načelniku opštine Lasinje Željku Prigorcu uzimajući kao olakšavajuću okolnost njegovo učešće u proteklom ratu za šta je višestruko odlikovan, prenosi „Indeks“.

Proizlazi to iz presude koja je u posjedu Indexa

Visoki krivični sud je prvostepenu presudu kojom je Prigorac osuđen na dvije godine zatvora preinačio na kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci.

Prvostepena presuda izrečena mu je u februaru prošle godine nakon što je Županijski sud u Karlovcu utvrdio da je silovao mještanku na lokalnoj zabavi.

Osim što mu je kazna smanjena za pola godine, na slobodu može da izađe nakon dvije trećine odslužene kazne.

Na prvostepenu presudu od dvije godine zatvora žalili su se i državni tužilac, koji je tražio veću kaznu, i optuženi Prigorac.

Međutim, Visoki krivični sud u presudi navodi da je prvostepeni sud izrekao prestrogu kaznu i da je propustio da kao olakšavajuću okolnost vrednuje njegovo učešće u proteklom ratu za šta je višestruko odlikovan.

Prigorac je iznoseći svoju odbranu tvrdio da je oštećena Snježana Knežević „monstruozno inscenirala događaj“, a u izjavi za „Indeks“ tvrdio je da je riječ o prostitutki koja ga je provocirala.

Prigorac je do 2018. godine, kada se silovanje i dogodilo, bio član HDZ-a. Iz HDZ-a su tada saopštili da je sam istupio iz stranke. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se