3.1 C
Zvornik
06. децембра 2023.

Evropska komisija preporučiće da BiH dobije kandidatski status

 Evropska komisija preporučiće šefovima vlada i država EU da BiH u najkraćem mogućem roku proglasi zvaničnim kandidatom za pristup EU jer je ostvarila iznenađujuće dalekosežan napredak u reformama, navodi se u godišnjem izvještaju koji će danas biti zvanično predstavljen, objavio je njemački dnevnik „Velt“.

U izvještaju o napretku zemalja koje su iskazale želju da se priključe EU navodi se da BiH doduše nije ispunila svih 14 reformskih prioriteta, ali je napravila „suštinski“ napredak.

List piše da slično kao i u slučaju Ukrajine i Moldavije, koje su 23. juna zvanično proglašene kandidatima za pristup, i BiH mora da ispuni još neke reformske ciljeve, prije nego što će moći da otpočnu konkretni pregovori o pristupu sa otvaranjem takozvanih pregovaračkih poglavlja.

U svakom slučaju ova zemlja sa svojih 3,3 miliona stanovnika će kao oficijelni kandidat za pristp dobiti visoke iznose finansijske podrške iz Brisela u okviru takozvane pretpristupne pomoći.

BiH je već 2016. godine predala zahtjev za pristup EU, a 2003. godine obećan joj je pristup EU zajedno sa drugim zapadnobalkanskim zemljama.

List navodi da je sa druge strane izvještaj o napretku Turske veoma kritičan i ukazuje da Turska nije promijenila negativan trend udaljavanja od EU, te da postoji ozbiljno nazadovanje u oblastima demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i nezavisnosti pravosuđa.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručiće danas u Sarajevu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću izvještaj Evropske komisije o napretku BiH. 

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se