5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Dodik: Srpska će insistirati da ima svog ministra inostranih poslova

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska insistirati da ima svog ministra inostranih poslova u Savjetu ministara.

„Za to ćemo se zalagati u narednom periodu“, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je naveo da je politika na nivou BiH potpuno propala na međunarodnom planu, da postoji potpuna zloupotreba institucija jer su muslimani svoju politiku prikazivali kao politiku BiH.

Prema njegovim riječima, BiH nema spoljnu politiku što se vidjelo i u slučaju navodnih sankcija Rusiji, gdje je stavove o tome iznosila ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković iako o tome nema odluke ni u Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara ili parlamentu BiH.

Kada je riječ o formiranju novog saziva Savjeta ministara, Dodik smatra da je moguće da se muslimani objedine u Sarajevu i da u saradnji sa opozicionim strankama iz Srpske formiraju Savjet ministara, što bi dovelo BiH u veoma neugodnu poziciju, da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.

On kaže da mjesto predsjedavajućeg pripada Hrvatima i da o tome postoji načelni dogovor sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

„Mi ne želimo ništa na štetu Bošnjaka, ali ako oni žele da sa nama dogovore šta je BiH i ko je spreman da se dogovara, a ne da širi idealizam, onda ćemo ići prema tome. Ako ne, ostaće struktura koja je propala, pa ćemo vidjeti dokle će to trajati“, naglasio je Dodik.

On naglašava da je u BiH potreban dogovor, a ne da stranci nameću rješenja.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, kaže da su izborni rezultati na nivou BiH pokazali da su im građani vjerovali i zbog toga im dali još veću podršku, dok su politike opozicije doživjele debakl.

„Kako se dogovorimo u Srpskoj, tako ćemo zastupati Srpsku na nivou BiH“, rekao je Dodik, koji je i kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske.

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se