18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Uhapšeni državljani Avganistana, Egipta i BiH zbog krijumčarenja

Pripadnici Granične policije BiH spriječili su u Zvorniku krijumčarenje 12 osoba afroazijskog porijekla, a tom prilikom uhapšena su i dva državljana Avganistana, osumnjičena za krijumčarenje migranata.

Krijumčarenje je spriječeno prilikom nadzora granice BiH, kada su pripadnici Granične policije BiH uočili čamac iz Srbije koji je plovio rijekom Drinom, saopšteno je iz Granične policije BiH.

U drugom slučaju, pripadnici Jedinice granične policije BiH Zvornik spriječili su danas krijumčarenje devet osoba afroazijskog porijekla, a u vezu sa ovim slučajem dovodi se državljanin Egipta koji je migrante krijumčario u kombiju registarskih oznaka BiH.

Tokom realizacije ove dvije akcije pripadnici Granične policije BiH koristili su specijalističku opremu koju je donirala Vlada NJemačke.

O navedenim događajima obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijim su uputstvima pripadnici Granične policije uhapsili osumnjičene državljane Avganistana i Egipta.

U saopštenju se navodi da se nastavlja dalji rad na dokumentovanju krivičnog djela krijumčarenje osoba i utvrđivanju identiteta krijumčarenih osoba s obzirom da ne posjeduju identifikacione dokumente.

Uz navedeno, 18. septembra, službenici Jedinice Granične policije BiH Zvornik u saradnji sa službenicima Policijske stanice Sapna Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, spriječili su krijumčarenje četiri osobe koje su izjavile da dolaze iz Avganistana.

NJih je krijumčario državljanin BiH u putničkom motornom vozilu registarskih oznaka BiH, na području Sapne.

Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, osumnjičeni državljanin BiH je uhapšen i protiv njega će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje osoba.

Strani državljani su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se