12 C
Zvornik
25. април 2024.

U susret nacionalnom prazniku Dana srpskog jedinstva: Objavljen spot za pjesmu „Srpski junaci“

U susret nacionalnom prazniku Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, pod pokroviteljstvom Republike Srbije, komponovana je pjesma „Srpski junaci“ u izvođenju Ljubice Vraneš, Dragoljuba Bajića i orkestra Aleksandra Sofronijevića.

Javnost je u prilici da pogleda i spot u kojem se, između ostalog, nalaze i kadrovi iz Crne Gore sa litija tokom 2020. godine.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obilježava Proboj solunskog fronta i praznuje se od 2020. godine.

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i Srpske u javnost je iznijeta je nakon sastanka predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine.

Vlada Republike Srpske usvojila je na sjednici održanoj 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, čime je ovaj praznik ozvaničen u Srpskoj.

Dan kasnije, 11. septembra, Vlada Republike Srbije takođe je donijela zaključak na osnovu kojeg se ovaj praznik zvanično proslavlja i na teritoriji Srbije.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se