12 C
Zvornik
20. април 2024.

Počela državna sahrana kraljice Elizabete Druge

U Vestminsterskoj opatiji u Londonu je počela državna sahrana kraljice Elizabete Druge.

Prethodno je britanska mornarica na lafetu prenela kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge iz Vestminsterske dvorane u Vestminstersku opatiju.

Prenošenje kovčega prekrivenog Kraljevskim standardom, koji je stigao do ulaza u opatiju, trajalo je oko osam minuta, a nosilo ga je 142 mornara Kraljevske mornarice i šest oficira, prenosi Tanjug.

Iza lafeta su deca kraljice britanski kralj Čarls Treći, princeza Ana, prinčevi Endrju i Edvard, kao i njen unuci prinčevi Vilijam i Hari.

U opatiju su stigle i kraljica supruga Kamila, kao i supruga princa od Velsa Vilijama – princeza Kejt sa decom, koje nisu hodale u povorci iza kovčega.

U Vestminsterkoj opatiji okupile su se brojne zvanice.

Prethodno su, između ostalih, stigli britanska premijerka Liz Tras, predsednici SAD Džozef Bajden i Francuske Emanuel Makron.

Oko 500 lidera i zvaničnika na sahrani kraljice Elizabete

Oko 500 lidera i zvaničnika iz Velike Britanije i širom sveta nalazilo se u Vestminsterskoj opatiji gde je održana državna ceremonija sahrane kraljice Elizabete Druge.

Mnogi pripadnici stranih kraljevskih porodica sedeli su nasuprot britanske kraljevske porodice u crkvi, preneo je Bi-Bi-Si navodi.

Danska kraljica Margrete Druga sedela je direktno naspram kralja britanskog kralja Čarlsa Trećeg.

Prisutni su bili i kralj i kraljica Butana, car i carica Japana, belgijski kralj Filip i kraljica Matilde, kralj Vilem-Aleksandar i kraljica Maksima od Holandije i kralj Felipe i kraljica Letisia od Španije, a prisutan je i princ Aleksandar Karađorđević.

Među prisutnima su predsednik SAD Džozef Bajden sa suprugom Džil, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, Žair Bolsonaro iz Brazila, kineski potpredsednik Vang Ćišan, preneo je „Gardian”.

Na ceremoniji su se nalazili i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, zatim predsednik Italije Serđo Matarela, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i premijerska Srbije Ana Brnabić.

Državnoj ceremoniji sahrane su prisustvovali i premijer Kanade Džastin Trudo, premijer Australije Entoni Albaneze i premijer Novog Zelanda Džasinda Ardern i mnogi drugi.

Srbiju na sahrani predstavlja premijerka Ana Brnabić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se