24.3 C
Zvornik
29. септембра 2022.

Grčki studenti upoznali kulturno-istorijsko naslijeđe Zvornika

Studenti Nacionalnog i kapodistrijskog univerziteta iz Atine posjetili su Zvornik, u okviru studijske posjete Republici Srpskoj, i upoznali se sa bogato kulturno-istorijskim naslijeđem ovog grada, saopšteno je iz zvorničke Gradske uprave.

Studijska posjeta grčkih studenata, od petka do srijede, 16. do 21. septembra, kojom su, osim Zvornika, obuhvaćeni Banjaluka, Višegrad i Trebinje, organizovala je Turistička organizacija Republike Srpske u saradnji sa Predstavništvom Srpske u Solunu.

Pet studenata srpskog jezika iz Grčke u jednodnevnoj posjeti upoznali su bogato kulturno-istorijsko naslijeđe Zvornika.

Studenti su obišli, između ostalog, Narodnu biblioteku i muzejsku zbirku, Slikarsku radionicu „Paleta“, most Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, hram Rođenja Svetog Jovana Preteče, srednjovjekovnu tvrđavu Đurđev grad i drugo istorijsko naslijeđe.

Studenti su saznali ko je bio zvornički knjižnjvnik Marko Marković, koji su filmovi snimljeni u ovom gradu, šta predstavljaju murali u glavnoj gradskoj ulici, te vidjeli prirodne ljepote rijeke i jezera.

Grčki studenti će nakon povratka u Grčku prenijeti svoje utiske i saznanja u putopisu koji će biti prezentovani na Međunarodnom sajmu turizma u Solunu u novembru ove godine.

Domaćim grčkim studentima bila je Turistička organizacija grada Zvornika.

Direktor ove turističke organizacije Ivana Đokić Milanović izrazila je zadovoljstvo što su grčki studenti obišli zvorničke znamenitosti.

„Zvornik je jedan od najstarijih gradova na ovom prostoru, koji se u pisanom obliku prvi put pominje 1410. godine, dok je ovaj grad i raskrsnica puteva što ga čini nezaobilaznm“, rekla je Milanovićeva.

Ističući da će promovisati Zvornik na Međunarodnom sajmu turizma, Milanovićeva je izrazila nadu da će i to zainteresovati turiste iz Grčke da posjete i Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se