10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Grčki studenti upoznali kulturno-istorijsko naslijeđe Zvornika

Studenti Nacionalnog i kapodistrijskog univerziteta iz Atine posjetili su Zvornik, u okviru studijske posjete Republici Srpskoj, i upoznali se sa bogato kulturno-istorijskim naslijeđem ovog grada, saopšteno je iz zvorničke Gradske uprave.

Studijska posjeta grčkih studenata, od petka do srijede, 16. do 21. septembra, kojom su, osim Zvornika, obuhvaćeni Banjaluka, Višegrad i Trebinje, organizovala je Turistička organizacija Republike Srpske u saradnji sa Predstavništvom Srpske u Solunu.

Pet studenata srpskog jezika iz Grčke u jednodnevnoj posjeti upoznali su bogato kulturno-istorijsko naslijeđe Zvornika.

Studenti su obišli, između ostalog, Narodnu biblioteku i muzejsku zbirku, Slikarsku radionicu „Paleta“, most Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, hram Rođenja Svetog Jovana Preteče, srednjovjekovnu tvrđavu Đurđev grad i drugo istorijsko naslijeđe.

Srn2022 9 19 1521632 2

Studenti su saznali ko je bio zvornički knjižnjvnik Marko Marković, koji su filmovi snimljeni u ovom gradu, šta predstavljaju murali u glavnoj gradskoj ulici, te vidjeli prirodne ljepote rijeke i jezera.

Grčki studenti će nakon povratka u Grčku prenijeti svoje utiske i saznanja u putopisu koji će biti prezentovani na Međunarodnom sajmu turizma u Solunu u novembru ove godine.

Domaćim grčkim studentima bila je Turistička organizacija grada Zvornika.

Srn2022 9 19 1521632 3

Direktor ove turističke organizacije Ivana Đokić Milanović izrazila je zadovoljstvo što su grčki studenti obišli zvorničke znamenitosti.

„Zvornik je jedan od najstarijih gradova na ovom prostoru, koji se u pisanom obliku prvi put pominje 1410. godine, dok je ovaj grad i raskrsnica puteva što ga čini nezaobilaznm“, rekla je Milanovićeva.

Ističući da će promovisati Zvornik na Međunarodnom sajmu turizma, Milanovićeva je izrazila nadu da će i to zainteresovati turiste iz Grčke da posjete i Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se