10.4 C
Zvornik
24. април 2024.

U toku kampanja “#101 život”

Policijska uprava Zvornik, u okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i ovaj mjesec provodi kampanju pod nazivom „#101 život“ i apeluje na sve vozače da poštuju pravila iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kako bi spasili ljudske živote, rekla je danas portparol ove uprave Danijela Madžarević.

Madžarevićeva je na konferenciji za novinare istakla da je cilj sprovođenja kampanje „#101 život“ promocija saobraćajnih pravila i ukazivanje na potrebu poštovanja istih kako bi se uticalo na stvaranje povoljnijeg stanja bezbjednosti u oblasti saobraćaja i podsjetila da je na putevima Republike Srpske tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama 101 lice izgubilo život.

Ona je povodom ove kampanje, u ime Policijske uprave Zvornik, apelovala na vozače da u slučaju konzumacije alkohola ne upravljaju vozilom, da poštuju ograničenja brzine, da uspore ukoliko su djeca na ulici, da koriste auto-sjedalice za prevoz djece, da redovno provjeravaju gume i kočnice na vozilima, da koriste bezbjednosne pojaseve tokom vožnje, da ne koriste mobilne telefona za vrijeme upravljanja vozilom, da budu pažljivi, propisno osvijetljeni i da ne voze umorni.

Madžarevićeva je naglasila da su u prvih šest mjeseci ove godine evidentirane 244 saobraćajne nezgode na javnim putevima na kojima kontrolu i regulisanje saobraćaja vrše pripadnici Policijske uprave Zvornik.

Ona je dodala da je policija u prvih šest mjeseci iz saobraćaja isključila 650 vozača, od kojih su 535 vozača isključena zbog voženje pod uticajem alkohola.

„Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i neprilagođena brzina uslovima i stanju puta osnovni su uzroci saobraćajnih nezgoda, što je i razlog da pripadnici MUP-a Republike Srpske i ovaj mjesec, kao i prethodni, provode kampanju pod nazivom #101 život„, rekla je Madžarevićeva.

Ističući da su pripadnici Policijske uprave Zvornik u prvih šest mjeseci sproveli 31 akciju pojačane kontrole regulisanja saobraćaja u kojima su ukupno kontrolisali 5.774 vozača, Madžarevićeva je rekla da je broj saobraćajnih nezgoda, čiji je uzrok vožnja pod uticajem alkohola, povećan za 7,5 odsto.

„Međutim, postavljanjem radarskog sistema na području Policijske uprave Zvornik, iako još nije stavljen u funkciju, ima za rezultat smanjenje saobraćajnih nezgoda čiji je uzrok neprilagođena brzina kretanje za 28,8 odsto“, istakla je Madžarevićeva.

Ona je dodala da će Policijska uprava Zvornik nastaviti vršenje pojačane kontrole vozača pod dejstvom alkohola, kao i druge kontrole, a sve u cilju veće bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se