8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Sindikat Alumine traži da se odustane od prodaje državnih potraživanja

ZVORNIK – Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Radenko Smiljanić rekao je danas u Zvorniku da bi Vlada Republike Srpske trebalo da povuče odluku o prodaju državnih potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice „Birač“ fočanskoj firmi „Pavgord“.

„Ako postoji takva odluka Vlade Republike Srpske, onda bi je trebalo staviti van snage, a ako ne trebalo bi se vratiti na početak i pronaći optimalno rješenje za sve, odnosno naći rješenje kojim će se izaći u susret i radnicima i riješiti novonastali problemi, dovodeći fabruku u stanje koje je bilo prije početka prodaje državnih potraživanja“, rekao je novinarima Smiljanić.

On je, nakon završetka protesta radnika koji je danas ispred Fabrike trajao oko pola časa, rekao da fabrički Sindikat neće postavljati rokove, ali će, ako Vlada Republike Srpske bude i dalje insistirala na svojoj prvobitnoj odluci, radnici održavati ovakve skupove, vodeći računa da ne ugroze proces proizvodnje.

Smiljanić je naveo da Sindikat metalske industrije i rudarstva kompanije „Alumina“ često ima pozive od nekih političara ili organizacija koji daju podršku protestima radnika, očekujući od fabričkog Sindikata da povede narod u proteste, koji bi prerastao u narodni bunt.

„Sindikat metalske industrije i rudarstva kompanije `Alumina` neće preći tu granicu, odnosno neće organizovati ni za koga bunt, nego će na svojim protestima štititi interese radnika i fabrike, a svi oni koji se kriju iza radnika i žele bunt, neka to rade na mjestima koja su njima najprihvatljivija, a nikako ispred fabrike“, naglasio je Smiljanić.

On je ponovio zahtjeve Sindikata metalske industrije i rudarstva i radnika kompanije „Alumina“ koji se odnose, kao što je već rečeno, na to da Vlada Republike Srpske poništi odluku o prodaju državnih potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice „Birač“ fočanskoj firmo „Pavgord“.

Smiljanić kaže da je jedan od zaključaka da bi Vlada Republike Srpske, ako prodaja državnih potraživanja nije moguća usljed zakonskih ograničenja i stečajnog postupka nad Fabrikom glinice „Birač“, trebalo da prodaju obustavi dok se ne završi stečaj.

Mira Lazić, radnik „Alumine“ sa preko 30 godina rada poručila je danas iz Zvornika da Vlada RS mora da uvaži zahtjeve radnika i sindikata:

„Moja poruka je da ako Vlada ne uvaži naše zahjteve, mi se moramo boriti svim sredstvima, ne preostaje nam ništa drugo. Ovo je naša borba za opstanak, za život. Ovo više nije pitanje čija će biti fabrika, mi od ovoga živimoi mislim da su važniji svi ovi radnici, njihovi članovi porodice i cijela regija Birač, nego par ljudi.

Slaviša Obradović, radnik fabrike i član izvršnog odbora Sindikata poručio je da se bunt i nezadovoljstvo radnika osjeća u cijelom gradu:

„Mi molimo Vladu da povuče ovu sramnui nezakonitu odluku. Molimo ih dok ovo jos moze da se kontroliše, jer kada izmakne kontroli, nek nam je Bog u pomoći svima. Bunt radnika se već osjeća u gradu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se