-3.6 C
Zvornik
09. децембра 2023.

Potražnja povećala kirije i za 100 KM

 Potražnja za iznajmljivanjem stanova ovih dana je znatno porasla, s obzirom na to da se bliži početak školske i akademske godine, ali je ove godine za kirije potrebno izdvojiti i do 100 maraka više.

Stanodavci skok cijena pravdaju zakonom tržišta, odnosno većom potražnje od ponude, dok zaštitnici prava potrošača ističu da za to nema uporišta, te da oni koji iznajmljuju nekretnine samo slijede trend poskupljenja u svim oblastima.

U agencijama za promet nekretnina kažu da se bez obzira na poskupljenja stanovi veoma brzo izdaju.

– Cijene su u odnosu na isti period lani skočile od 50 pa do 100 maraka. Sve zavisi od lokacije, ali nešto što je bilo 500 KM sada je i do 600 maraka – kazali su za “Glas Srpske” u agenciji “Condo” iz Banjaluke.

Najtraženiji su, kako objašnjavaju, stanovi do 50 kvadrata, sa jednom do dvije spavaće sobe, kao i garsonjere.

– S obzirom na to da se bliži nova školska, ali i akademska godina, u drugoj polovini avgusta je veoma porasla potražnja za iznajmljivanjem stanova – rekli su u ovoj agenciji. Građani se, kao i u svemu, kako kažu, žale na veće cijene, ali njih ipak diktiraju potražnja i tržište.

– Svi stanovi se izdaju u roku od mjesec dana, a kirije za najluksuznije stanove idu čak i do 2.500 maraka – kazali su u agenciji “Condo”.

Da su cijene izdavanja stana u odnosu na prošlu godinu veće, potvrdili su za “Glas” i u banjalučkoj agenciji za promet nekretnina “Binakom”.

– Cijene su veće oko 15 odsto, a najveća potražnja je za manjim stanovima – rekli su u ovoj agenciji.

U agenciji “RE/MAX” iz Banjaluke potvrđuju da je povećana potražnja studenata za iznajmljivanjem stanova.

– Dosta se traže oni malih kvadratura, ali i oni nešto veći, pa ih više studenata dijeli – kazali su u ovoj agenciji, dodajući da osim studenata građani najviše traže stanove do 55 kvadrata.

Osim uopštenih odlika koje diktiraju cijenu, navode i da veliki uticaj ima činjenica da li je nekretnina u kući ili u zgradi.

– Uvijek bolje prolaze stanovi u zgradi nego kuće, iako i njih iznajmimo veoma brzo – rekli su u ovoj agenciji, dodajući da se cijene iznajmljivanja kreću oko deset maraka po kvadratu, a kod stanova novije gradnje čak i nešto više.

U Udruženju građana “ToPeer” iz Doboja kažu da će se veće kirije svakako odraziti na ionako već osiromašene kućne budžete.

– Jedan broj studenata vjerovatno neće ni biti u poziciji da ide na studije. Sve je to veliki udar na džep potrošača, a ne vidimo razlog poskupljenja, pogotovo ne stanova koji su se i do sada iznajmljivali – kazali su u ovom udruženju.

Stan na dan

Osim stanova koji se iznajmljuju na duži period, kako navode u agenciji “Europartner” iz Trebinja, poskupio je i najam stana na dan.

– Sada je potrebno izdvojiti između 30 i 50 evra, ali sve zavisi od lokacije i opremljenosti stana – kazali su u ovoj agenciji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se