23.1 C
Zvornik
01. октобра 2022.

Objavljena velika vremenska prognoza za jesen

Veći dio Evrope ovog ljeta se borio s rekordnim vrućinama, sušom bez presedana i divljim požarima koji su uticali na sve aspekte života. Meteorolozi AccuWeathera objavili su dugoročnu prognozu za jesen.

Kažu da prelaz sa ljeta na jesen možda neće biti primjetan mnogim Evropljanima, s toplim, gotovo suvim uslovima kroz barem dio sezone. 

Ljetna toplota polako će popuštati svoj stisak na kontinentu

Zapadna Evropa pretrpjela je jedan od najintenzivnijih junskih toplotnih talasa, a vrućina se dodatno pojačala kako je stizao jul. U srcu ljeta od Portugala do Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva zabilježene su rekordne temperature, piše AccuWeather.

Tajler Rojs, viši meteorolog koji godinama prognozira vrijeme širom Evrope, očekuje da će topliji uslovi od normalnih i dalje biti trend širom zapadne i centralne Evrope tokom velikog dijela jesenjih mjeseci.

„Uopšteno, sezona će biti topla i biće to spor prelaz prema normalnim temperaturama“, rekao je Rojs.

Očekuje se da će se dominantno područje visokog pritiska, koje je dovelo do ekstremnih toplotnih talasa ovog ljeta, zadržati tokom barem prvog dijela jeseni. To znači da će temperature biti u prosjeku 1-2 stepena iznad normalnih nivoa u većem dijelu zapadne i srednje Evrope.

London, koji je 19. jula zabilježio istorijsku temperaturu od 40 stepeni Celzijusa, u septembru obično ima temperature od 16 do 21 stepen. Kako jesen odmiče, temperature tokom novembra u glavnom gradu Engleske u prosjeku padaju na oko 10 stepeni.

Dalje prema jugu, u Parizu se temperature obično kreću od 21 do 23 stepena prije nego što  drastično padnu tokom oktobra i novembra. Madrid obično jesen započinje s oko 27 stepeni, prije nego što maksimalne temperature padnu na 10-15 stepeni u drugom dijelu jeseni. Rojs kaže da će ova, ali i mnoga druga mjesta u Evropi temperature u granicama normale dostići tek u novembru.

Ekstremna suša i opasnost od šumskih požara

Meteorolozi AccuWeathera kažu da izgledi za raširene oborine koje bi spriječile sušu u regijama koje su njom najviše pogođene nisu obećavajući. Vrijeme će biti suše od uobičajenog u zoni od Pirenejskog poluostrva do Francuske, Italije, pa čak i na sjeveru do južnih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva, kažu prognostičari.

„Ovo bi mogla biti najgora suša za južnu Englesku, Francusku i Njemačku u decenijama“, rekao je Rojs.

U petak 12. avgusta britanska vlada proglasila je zvanično sušu u dijelovima Engleske nakon sedmica vrućine. Rojs je primijetio da su ta područja Engleske pretrpjela najsušniji jul ikada, a podaci datiraju iz 1935.

Dugotrajna suša nastaviće stvarati probleme u snabdijevanju hranom i vodom, kao i s prevozom robe širom Evrope zbog izuzetno niskih vodostaja rijeka. Poljoprivreda će takođe pretrpjeti težak udarac.

Usred najgore suše u 70 godina sliv rijeke Po u Italiji mogao bi se „pretvoriti u pustinju“, a očekuje se da će se suša nastaviti ove jeseni, prema Rojsu. I šumski požari već su mjesecima problem na ovom području, a meteorolozi očekuju da će kontinuirana suša u septembru i oktobru produžiti ovu opasnost.

Sezona šumskih požara, koja obično jenjava u septembru i početkom oktobra na jugu, vjerovatno će se nastaviti i tokom jeseni, objasnio je viši meteorolog Alan Repert.

Područja koja će biti pošteđena povećanog rizika od požara biće malo na cijelom kontinentu, posebno u ranu jesen, ali, kako je istakla meteorolog Alisa Smitmajer, postoji jedna regija koja bi mogla imati manji rizik od šumskih požara.

„U baltičkim zemljama palo je više oborina u proteklih nekoliko mjeseci nego u većem dijelu ostatka Evrope. Što se tiče šumskih požara, u poređenju s ostatkom kontinenta, to je područje puno sigurnije“, rekla je Smitmajer.

Oluje u drugoj polovini jeseni na sjeveru

Prognostičari kažu da će trebati vremena da se oluje prošire sjevernim dijelom Evrope kao rezultat snažnog područja visokog pritiska za koje se očekuje da će se zadržati ​​tokom prvog dijela sezone.

Dok bi područja Londona i Oksforda u Engleskoj mogla ostati suša, u drugom dijelu jeseni u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva moguće su učestalije oluje, kao i u dijelovima Irske i Norveške. Ta će područja biti pogođena češćim kišama, a temperature bi mogle pasti na nivo niži od prosjeka.

„Svi hladni udari tokom druge polovine jeseni biće više na sjeveru, gdje će oluje biti češće u kasnoj sezoni“, rekao je Rojs, dodajući da bi se do kraja novembra olujni, hladni uzorak mogao proširiti na Englesku i Baltik.

Jugoistočna Evropa će doživjeti različite promjene vremena

Očekuje se da će se neki od najrazličitijih vremenskih uslova jesenje sezone događati nad jugoistočnim dijelovima kontinenta, uključujući Grčku i ostatak Balkana. Rojs očekuje da će u ranom dijelu jeseni biti nekoliko toplotnih talasa prije nego što dođu promjene u vremenskom obrascu.

„Ova bi područja mogla zabilježiti porast padavina do druge polovine sezone“, rekao je Rojs.

„Ako se nastavi iznadprosječno toplo vrijeme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati šanse da se kasnije tokom sezone formira medicane“, kaže Rojs.

Izraz „medicane“ kombinacija je riječi „Mediteran“ i „hurricane“ i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Medicane može proizvesti jake vjetrove i jaku kišu.

„Ovaj scenario, bude li se odvijao, mogao bi biti jedina nada ovog dijela Evrope za bilo kakvo olakšanje od uporne suvoće. Ako se ovaj scenario ne odvije, suša u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu potrajaće do dugo u jesen“, zaključio je Rojs, prenosi „Index.hr„.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se