23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Srpska pokazala da može da izvodi zahtjevne projekte

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je potpisivanje ugovora o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko od velikog značaja za Republiku Srpsku, te da će za nekoliko dana početi prvi radovi na ovoj dionici.

Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ovog ugovora u Banjaluci, rekao je novinarima da očekuje da će ova dionica auto-puta biti izgrađena prije roka i da to pokazuje sposobnost Republike Srpske da može da pregovara i da izvodi ovako zahtjevne infrastrukturne projekte.

On je istakao da se zbog složene procedure u pogledu javnih nabavki ipak stiglo do toga da danas bude potpisan ugovor sa Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo /China State Construction Engineering Corporation/.

„Ovo govori da Republika Srpska ima alternativu i da ne može biti uslovljena od nekih sa zapada koji pokušavaju da, onemogućavajući banke da plasiraju novac, utiču na političke stavove i politička rješenja“, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da podržava stav premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da se što prije razgovara sa ovom kineskom kompanijom i da se u formi koncesije riješi izgradnja dionice auto-puta Doboj-Vukosavlje, napominjući da je ovo dio auto-puta Banjaluka-Bijeljina-Beograd.

„Most na Savi kod Rače se završava. Počeli su radovi na dionici auto-puta od Rače do Bijeljine“, napomenuo je srpski član Predsjedništva BiH.

On je rekao da se dogovara izgradnja auto-puta Vukosavlje-Lončari, navodeći da se sa ovom kineskom kompanijom pregovara i o izgradnji dijela auto-puta od Vršana do petlje u Bijeljini, te da je cilj Republike Srpske da se u narednih četiri do pet godina završi čitava dionica auto-puta od Doboja-Bijeljine do Rače.

„Ovim bi se završio jedan od strateških ciljeva koje je Republika Srpska sebi postavila. U gotovo nemogućim okolnostima do sada smo izgradili više od 120 kilometara auto-puta“, istakao je Dodik.

On je rekao da su završeni radovi obilaznice oko Doboja od Johovca prema granici Federacije BiH, ističući da je još ostalo da se završi lokacija dva tunela kod Putnikovog Brda do Vukosavlja čime će Srpska završiti svoj dio obaveza na Koridoru „Pet ce“.

„Kada sam ranije kod Evropske komisije pokušavao da obezbijedim podršku za finansiranje pravca auto-puta od Vukosavlja prema Brčkom rekli su mi da oni samo finansiraju ono što ide na zapad, ali ne i ono što ide prema istoku“, naveo je Dodik.

Dodik je izrazio zahvalnost kineskim partnerima na strpljenju i spremnosti za realizaciju ovog projekta, ističući da se radi o najboljoj i najreferentnijoj kineskoj kompaniji koja je poznata u svijetu za izvođenje ovih radova.

On je rekao da će Republika Srpska nastaviti pregovarati sa kineskim partnerima za dionicu koja ide kroz Brčko do 30 kilometara, navodeći da predstoji dogovaranje jer Brčko distrikt još nije obezbijedio trasu.

„Postoje različiti pristupi, Bošnjaci žele da ovo približe što više granici Federacije BiH na dijelu koji ide prema Tuzli, a to je za Srpsku neracionalno jer mi treba da finansiramo taj dio puta“, napomenuo je Dodik.

On je rekao da na ovoj trasi treba da se rezerviše prostor za izgradnju magistralnog gasovoda Rača-Banjaluka-Novi Grad.

„Ovo su dva krupna infrastrukturna projekta koji će promijeniti način života na ovim prostorima. Republika Srpska je ovim pokazali da imamo alternativu i da ćemo koristiti mogućnost da sa kineskim partnerima dogovaramo realizaciju i drugih projekata u Srpskoj“, istakao je Dodik.

On je rekao da Srpska sa ovom kineskom kompanijom radi na studiji cjelovitog rješenja zbrinjavanja otpadnih voda u svim većim, a kasnije u manjim gradovima u Republici Srpskoj.

Dodik je podsjetio da je ova komanija radila na izgradnji Termoelktrane „Stanari“, uspješno i kvalitetno, gdje je emisija štetnih gasova svedena na statističku grešku zahvaljujući tehnologiji iz Kine.

Prema njegovim riječima, Srpska želi izgradnju auto-puta ili brze ceste Bijeljina-Zvornik, te prema Sokocu-Palama gdje bi se trebali spojiti sa trasom koja ide od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

„Radimo studije da se od Višegrada okrenemo prema Rudom i Foči, te da preko Zelengore dođemo do Trebinja“, istakao je Dodik.

On je rekao da očekuje da će iduće godine biti potpisan ugovor o izgradnji auto-puta Trebinje-Gacko.

Predstavnici Republike Srpske i Kineske državne korporacije za građevinsko inženjerstvo potpisali su danas u Banjaluci ugovor o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Ugovor su potpisali ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Slobodan Stanarević i generalni direktor Kineske državne korporacije za građevinsko inženjerstvo Li Peng.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se