3.1 C
Zvornik
06. децембра 2023.

Danas se slavi Marija Magdalena, najpoznatiji vaskršnji običaj vezuje se za nju

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

Marija Magdalena u Žitijima svetih pominje se kao „mironosica ravnoapostolska“. Rodom je iz iz gorskih predjela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena.

U mladosti bila je grešnica, ali ju je Isus izbavio od grijehova. Kasnije, postala je njegova učenica, pratila ga i slušala njegove propovjedi.

Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posjetila njegov grob.

Prema jevanđeljima, posle Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio, dok se u predanju tvrdi da je posjetila Rim, gdje je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga riječima: „Hristos vaskrse!“.

Vjeruje se da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj. Pred carem je optužila Pontija Pilata, da je nepravedno osudio Isusa Hrista, poslije čega je Pilat iz Jerusalima premješten u Galiju.

Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes gdje je pomagala svetom Jovanu Bogoslovu u propovedanju jevanđelja. Tu je i mirno završila život. Njene svete mošti kasnije su prenjete u Carigrad.

Iako praznik nije obilježen crvenim slovom, običaj je da se na današnji dan ne obavljaju fizički i kućni poslovi, već se praznik posvjećuje molitvi, radosti i unutrašnjem miru.

Narod vjeruje da je Blaga Marija sestra Svetog Ilije Gromovnika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se