12 C
Zvornik
19. април 2024.

CIK kaznio PDP i SPS zbog plaćenog oglašavanja kandidata

PDP-u su izrečene dvije kazne – od 3.000 KM i 2.500 KM zbog sponzorisanih objava koje je na svom Facebook profilu objavila potpredsjednik ove stranke i kandidat za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić.

SPS je kažnjen sa 1.500 KM jer je utvrđeno da je odgovoran što je njen kandidat na predstojećim izborima Duško Miletić na Facebooku vodio plaćenu kampanju prije zvaničnog početka izborne kampanje.

Član Komisije Vanja Bjelica Prutina rekla je da se radi o nastavku prakse CIK-a o kažnjavanju u slučajevima kada postoji kršenje Izbornog zakona.

„Apelujem na političke subjekte, kandidate i pristalice da ne krše odredbe Izbornog zakona koje se odnose na vođenje plaćene izborne kampanje prije njenog zvaničnog početka“, rekla je Prutina i napomenula da će stupanjem na snagu novih izmjena i dopuna Izbornog zakona predviđene sankcije biti tri puta više nego sada.

Prema riječima člana CIK-a Irene Hadžiabdić, u navedenim slučajevima stranke su kažnjene za kršenje i povrede koje su činili njihovi kandidati, jer Komisija nema mogućnost da sankcioniše same kandidate ako su oni odgovorni za povredu zakona.

„To ćemo moći samo ukoliko uočimo kršenje u vrijeme kampanje“, rekla je Hadžiabdićeva.

Na današnjoj sjednici obustavljen je postupak protiv sedam političkih subjekata za kršenje Izbornog zakona jer CIK nije pronašao dovoljno dokaza za njihovo sankcionisanje.

Riječ je o strankama Narod i pravda, Naša stranka, NES – Narodni evropski savez BiH, Srpska napredna stranka FBiH, Ujedinjena Srpska, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, te Koaliciji Socijaldemokrate BiH i Zeleni pokret.

Za 2. septembar zakazan je početak kampanje pred opšte izbore u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se