9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Vozači ostaju bez dozvola?


Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila je spornu nabavku obrazaca vozačkih dozvola vrijednu 800.000 KM, koju je Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) bez javnog konkursa dodijelila kompaniji “Milbauer”. Prema obrazloženju odgovornih iz IDDEEA, taj pregovarački postupak sa “Milbauerom” sklopljen je jer su potrošene sve ugovorene količine vozačkih dozvola prema važećem ugovoru o isporuci ličnih karata i vozačkih dozvola. Kancelarija za razmatranje žalbi je utvrdila da ovakvo obrazloženje nije zakonito, te je konstatovala propuste u radu IDDEEA.

– Iako je poništen ugovor, isporuka vozačkih dozvola je nastavljena, pa se postavlja pitanje po kom osnovu. Sa druge strane, nikakav postupak protiv odgovornih unutar IDDEEA nije pokrenut zbog utvrđenih nezakonitosti u sklapanju tog posla pregovaračkim putem – naveo je izvor “Glasa Srpske” iz IDDEEA.

Objašnjava da i važeći ugovor za nabavku vozačkih, ali i ličnih karata prestaje da važi za koji dan.

– IDDEEA je pokrenula javnu nabavku za vozačke i lične kasno i to 3. maja, sa rokom dostave ponuda do 16. juna, odnosno samo mjesec prije isteka važećeg ugovora. Ovaj postupak je pokrenut tek kada su uočeni propusti i nezakonitosti u vezi sa vozačkim dozvolama. Međutim, novi postupak je obustavljen zbog uložene žalbe. Sa druge strane, i da nije bilo žalbe, nemoguće je da bilo koji ponuđač dostavi ponudu, da se potpiše ugovor i da budu isporučena dokumenta u tako kratkom periodu. Zbog svega toga postavlja se pitanje zašto se uopšte sprovodio pregovarački postupak za vozačke dozvole i zašto nije na vrijeme pokrenut postupak javne nabavke vozačkih dozvola i ličnih karata – naveo je naš izvor.

Naš sagovornik je dodao da je to posljednjih godina model izvrdavanja Zakona o javnim nabavkama i da se, svjesno, kasni sa postupcima i tako pogoduje postojećim dobavljačima. Isti izvor podvukao je da treba ispitati ko je odgovoran za sve te propuste, te da nadležni u pomenutoj agenciji treba da daju odgovor hoće li stanovnici BiH ostati bez dokumenata ili će čak možda plaćati više cijene za njih zbog nemogućnosti dostavljanja konkurentnih ponuda.

Na pitanja “Glasa Srpske” koja su proslijeđena na i-mejl adresu službe Odnosi sa javnošću IDDEEA 29. juna, šture odgovore smo dobili tek prije dva dana i to nakon što smo im rekli da im ističe i zakonom predviđeni rok za odgovore.

– IDDEEA  je iskoristila zakonom predviđene mogućnosti i preduzela sve propisane radnje iz nadležnosti, kako bi građanima i dalje omogućila vozačke dozvole. Građani i dalje mogu podnositi zahtjeve za izdavanje vozačkih dozvola – kazali su u IDDEEA.

Za dvije napisane rečenice trebalo im je 15 dana, a iz svega se ne može zaključiti da li će i do kada građani BiH moći da podnose zahtjeve za vozačke dozvole.

Prekršajne prijave

Pored poništenja pregovaračke nabavke, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odlučila se i da pred nadležnim sudom pokrene prekršajni postupak protiv IDDEEA. Kancelarija se rijetko odlučuje za pokretanje ovakvih postupaka, koji mogu dovesti do novčanih kazni za ugovorne organe i odgovorna lica, što pokazuje podatak iz izvještaja o radu ove institucije, koja je u 2020. godini pokrenula samo dva prekršajna postupka, a prošle godine jedan. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se