20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

U srijedu liturgija novomučeniku Slobodanu Stojanoviću

U hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika u srijedu, 27. jula, biće služena liturgija povodom kanonizacije dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića iz zvorničke Kamenice, koji je mučenički stradao u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te protojereja Milana Petkovića i Timotije Popovića stradalih u Drugom svjetskom ratu.

Protonamjesnik drinjačkog hrama Marko Danojlović podsjetio je da je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom majskom zasijedanju kanonizovao dječaka Slobodana, te protojereje Milana Petkovića, mučenog i ubijenog u logoru Dahau, i Timotiju Popovića, koji je od ustaške ruke stradao u Drugom svjetskom ratu.

„Nakon proglašenja za svetitelja, u okviru svih novomučenika Eparhije zvorničko-tuzlanske, 27. jula, na dan ubistva Slobodana Stojanovića, biće služena liturgija u hramu u Drinjači, a potom će na mjesnom groblju u Drinjači biti položeno cvijeće na Slobodanovu humku“, rekao je Danojlović Srni.

On je pojasnio da se pokojnicima koji se proglase za svetitelje ne služi više parastos, nego im se na svetoj liturgiji u hramu prinosi slavski kolač.

„Pozivam vjerni narod, ne samo iz ove parohije i grada Zvornika, nego cijele regije, da se u srijedu saberemo na liturgiji u Hramu u Drinjači, koja će biti služena u 9.00 časova“, dodao je Danojlović.

Protonamjesnik Danojlović kaže da su svi kanonizovani svetitelji, koji su među novomučenicima Eparhije zvorničko-tuzlanske, teritorijalno iz drinjačke parohije, što je još jedan pokazatelj da je Drinjača stradalnički kraj.

On je istakao da je važno da, nakon što je drinjačka parohija iznjedrila tri svetitelja, vjernici shvate kakav je blagoslov u Drinjači, okolnim mjestima i gradu Zvorniku.

„Sveta je ova zemlja mučenička drinjačka. Drinjača, kao mjesto stolovanja Svetih protojereja Milana i Timotija, Drinjača kao mjesto parohijsko prebivanja i stradanja Svetog Slobodana“, rekao je sveštenik Danojlović.

On je istakao da NJegovo preosveštenstvo vladika Fotije ulaže velike napore kako bi istorija bila prikazana onakva kakva jeste, a za srpski narod to je stradalna, mučenička, krstonosna i vaskrsna istorija.

„Čini mi se da veoma često ne učimo, ne želimo da učimo iz naše istorije i zato nam se ponavljaju greške. Srpski narod je stradalni narod, narod ispružene ruke, velikog srca, ali da ta njegova dobrota izaziva pakost, mržnju i želju da on nestane sa lica zemlje“, rekao je Danojlović.

On dodaje da je sveti Slobodan i Ana Frank, i Dara jasenovačka, ali i sveta Milica Rakić.

„To su fakti i činjenice“, poručio je Danojlović.

Dvanaestogodišnji Slobodan Stojanović ubijen je u Kamenici kod Zvornika u julu 1992. godine, kada se u selo vratio po psa. Ubila ga je pripadnik takozvane Armije BiH Elfeta Veseli.

Slobodanovo tijelo pronađeno je u junu 1993. godine u masovnoj grobnici kod Jošanice, a obdukcijom su konstatovane brojne smrtonosne povrede na glavi i tijelu nanesene prije i nakon ubistva.

Patolog Zoran Stanković potvrdio je tada da je dječaku odsječeno uvo, da su mu oštrim predmetom nanesene posjekotine po stomaka i da mu je u sljepočnicu iz blizine ispaljen metak.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se