18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

U Memorijalnom centru u Potočarima održana komemoracija

Vjerskim obredom koji je predvodio poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH Husein Kavazović i ukopom posmrtnih ostataka 50 identifikovanih osoba, u Potočarima je završeno obilježavanje 27 godina od stradanja Bošnjaka prilikom proboja 28. divizije takozvane Armije BiH iz Srebrenice prema Tuzli i tragičnih događaja u julu 1995.godine.

Današnja komemoracija počela je emitovanjem video-poruka i obraćanjem zvaničnika u komemorativnoj sali u bivšoj fabrici akumulatora.

Nakon toga zvaničnici, među kojima najviše nižerangiranih članova diplomatskog kora u BiH, predvođeni članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem položili su cvijeće i odali poštu nastradalim kod centralnog spomen-obilježja u sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

Komemoraciji su prisustvovali brojni predstavnici međunarodne zajednice u BiH, te delegacije iz više zemalja, zatim zvaničnici raznih nivoa vlasti iz Federacije BiH.

Nakon polaganja cvijeća bošnjačke i delegacije iz islamskih zemalja prisustvovale su vjerskom obredu dok su ostale delegacije odmah napustile Potočare.

Po završetku vjerskog obreda i ukopa posmrtnih ostataka 50 identifikovanih nastradalih u julu 1995. godine i bošnjački i ostali islamski zvaničnici napustili su Memorijalni centar, a i narod se počeo razilaziti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se