18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Toplotni udar kod djece i beba: Kako da prepoznate simptome, spriječite ga i pomognete djetetu

Širom svijeta je trenutno ozbiljno vruće, a toplotni talas ne djeluje kao da će se stišati u narednih nekoliko dana i mnogi od nas će i dalje biti iscrpljeni od toplote. Za djecu i bebe, visoke temperature ne samo da su zaista neprijatne, već mogu biti i štetne ako su previše izloženi suncu i sunčevoj svetlosti.

Toplotni udar je ozbiljno stanje koje treba hitno tretirati i može se pojaviti kod bilo koga. Postoje sličnosti u načinu na koji se toplotni udar javlja kod odraslih i dece, ali neki simptomi su češćeikod dece. Evo znakova na koje treba obratiti pažnju.

Toplotni grčevi

Prema Kidshealth-u, oni su kratki, bolni grčevi mišića u nogama, rukama ili stomaku koji se mogu desiti tokom ili nakon preterane aktivnosti na ekstremnoj vrućini. Znojenje tokom intenzivne fizičke aktivnosti dovodi do toga da telo gubi so i tečnost. Ovaj nizak nivo soli izaziva grčeve.

Deca su posebno izložena riziku od toplotnih grčeva kada ne piju dovoljno tečnosti. Iako bolni, toplotni grčevi sami po sebi nisu ozbiljni, mogu biti prvi znak ozbiljnije toplotne bolesti, tako da ih treba odmah lečiti kako bi se izbegli problemi.

Toplotna iscrpljenost

Simptomi toplotne iscrpljenosti uključuju: glavobolju, vrtoglavicu i konfuziju, kao i gubitak apetita i mučninu, prekomerno znojenje i bleda, lepljiva koža, grčevi u rukama, nogama i stomaku, ubrzo disanje ili puls visoka temperatura od oko 40 stepeni Celzijusa, te dehidratacija.

Simptomi su često isti kod odraslih i dece, iako deca mogu postati izuzetno umorna i pospana. Ako neko pokazuje znake toplotne iscrpljenosti, treba ga ohladiti.

Toplotni udar

Najteži oblik toplotne bolesti je toplotni udar. Toplotni udar je za hitnu medicinsku pomoć i opasan je po život. U toplotnom udaru, telo ne može da reguliše sopstvenu temperaturu. Telesna temperatura može porasti iznad 40 stepeni, što može dovesti do oštećenja mozga ili čak smrti ako se brzo ne leči. Potrebna je brza medicinska pomoć da bi se telesna temperatura stavila pod kontrolu.

eca su u opasnosti od toplotnog udara ako se previše obuku ili imaju intenzivnu aktivnost po toplom vremenu, a da ne piju dovoljno tečnosti. Toplotni udar se takođe može desiti kada dete ostane u automobilu po toplom danu. Kada je spoljna temperatura na primer 33 stepena, temperatura u automobilu može da dostigne 51 stepen za samo 20 minuta, brzo podižući telesnu temperaturu do opasnih nivoa.

Znaci toplotnog udara kod dece i beba

Pozovite hitnu medicinsku pomoć ako je vaše dete bilo napolju na ekstremnim temperaturama ili drugom vrućem okruženju i pokazuje jedan ili više od ovih simptoma toplotnog udara: jaka glavobolja, slabost, vrtoglavica, zbunjenost, mučnina, ubrzano disanje i rad srca, gubitak svesti, ne znoje se, crvena, vruća, suva koža, temperatura od 40 ili više.

Kako nekoga ohladiti

Ako neko ima toplotnu iscrpljenost, sledite ova četiri koraka:

Premestite ih na hladno mesto. Neka legnu i lagano podignite stopala.

Neka piju puno vode. Sportska ili rehidrirajuća pića su u redu.

Ohladite njihovu kožu – poprskajte ili sunđerom nanesite vodu. Hladne obloge oko pazuha ili vrata su takođe dobre.

Ostanite sa njima dok im ne bude bolje. Trebalo bi da počnu da se hlade i osećaju bolje u roku od 30 minuta.

Kako sprečiti iscrpljenost i toplotni udar

Postoji visok rizik od toplotne iscrpljenosti ili toplotnog udara tokom vrućeg vremena ili vežbanja, piše Huffpost. Da biste sprečili toplotnu iscrpljenost ili toplotni udar: pijte dosta hladnih pića, posebno kada vežbate uzmite hladne kupke ili tuševe nakon, nosite svetlu, široku odeću, naprskajte vodom kožu ili odeću, izbegavajte sunce između 11 i 15 časova, izbegavajte višak alkohola i izbegavajte ekstremne vežbe.

Ovo će takođe sprečiti dehidrataciju i pomoći vašem telu da se ohladi. Pazite na decu, starije osobe i ljude sa dugotrajnim zdravstvenim problemima (kao što su dijabetes ili problemi sa srcem) jer su u većoj opasnosti od toplotne iscrpljenosti ili toplotnog udara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se