23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Prva fotografija dubokog svemira sa teleskopa Džejms Veb (video)

Američki predsjednik Džozef Bajden objavio je prvu fotografiju u boji dubokog svemira, sa svemirskog teleskopa Džejms Veb.

Bajden je održao konferenciju za novinare nakon što je od službenika NASA primio prve fotografije u boji, najmoćnijeg teleskopa vrijednog 10 milijardi dolara, prenosi AP.

Američki predsjednik je saopštio je da prva fotografija prikazuje „zapanjujuće snimke dubokog svemira koja se proteže unatrag više od 13 milijardi godina“.

– Prva fotografija sa svemirskog teleskopa Veb je istorijski trenutak za nauku i tehnologiju. Za astronomiju i istraživanje svemira, za Ameriku i cijelo čovječanstvo – napisao je Bajden na tviteru.

Fotografija je objavljena na ceremoniji u Bijeloj kući na kojoj je, osim Bajdena, učestvovao i Bil Nelson administrator NASA.

Snimak, na kojem se vide mnogobrojne galaksije, predstavlja najdublji ikada pogled u svemir. Na dijelu fotografije vidi se i svjetlo iz perioda nedugo poslije Velikog praska, koji se dogodio prije 13,8 milijardi godina, prenosi agencija Asošijeted pres.

NASA danas planira da objavi još fotografija u boji, za koje navodi da će pokazati punu snagu teleskopa koji, kako je ukazano, počinje svoju misiju otkrivanja infracrvenog univerzuma.

– To je najdublja slika našeg svemira koja je ikada snimljena – rekao je Nelson.

On je objasnio da slika prikazuje svjetlost galaksija koja se savija oko drugih galaksija, putujući milijardama godina prije nego što stigne do teleskopa.

– Gledamo unatrag više od 13 milijardi godina. Vraćamo se gotovo na početak – naveo je administrator NASA, dodajući da će nove slike koje će objaviti svemirska agencija dosezati i dalje, oko 13,5 milijardi godina, blizu procijenjene početne tačke samog svemira.

Teleskop vrijedan 10 milijardi dolara sa primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara lansiran je u decembru 2021, prenosi AP.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se