5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Prirodni gas najskuplji od marta

Cijena prirodnog gasa u Evropi porasla je na najviši nivo od marta, nakon što je Rusija danas iz tehničkih razloga smanjila isporuku gasa gasovodom „Sjeverni tok jedan“.

Avgustovski fjučersi u virtuelnom trgovačkom centru TTF u Holandiji nakratko su premašili cijenu od 2.400 dolara za hiljadu kubnih metara ili 227,5 evra /230,6 dolara/ po megavatčasu u domaćinstvima, prije nego što su smanjeni na oko 2.300 dolara za hiljadu kubnih metara.

Evropske cijene gasa su se ove godine više nego utrostručile. Cijena prirodnog gasa 1. januara bila je oko 640 dolara po metru kubnom, odnosno 60 dolara po megavatčasu.

Do porasta cijena gasa došlo je nakon što je njemačkih operater „Gaskejd“ potvrdio da je snabdijevanje gasom kroz „Sjeverni tok jedan“ iz Rusije u NJemačku smanjen na oko 20 odsto kapaciteta.

„Gasprom“ je u ponedjeljak, 25. jula, saopštio da će isključiti drugu „Simens“ turbinu na „Sjevernom toku“ zbog tehničkih problema, podsjeća „Raša tudej“.

Novo smanjenje zapremine gasa uslijedilo je nakon što je „Gasprom“ prošlog mjeseca smanjio protok za 60 odsto zbog odgađanja vraćanja turbine sa popravke iz Kanade usljed sankcija Rusiji.

Smanjena isporuka gasa izazvala je paniku u NJemačkoj i drugim članicama EU, u vrijeme kada se blok priprema za dolazeću sezonu grijanja i pokušava da dopuni rezerve gasa prije zime.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se