23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Predmet „Dobrovoljačka“: Ganić i ostali izjasnili se da nisu krivi

Ejup Ganić, nekadašnji član Predsjedništva RBiH i ostalih devet optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici izjasnili su se na današnjem ročištu u Sudu BiH da nisu krivi.

Sudija Braco Stupar rekao je da su svi optuženi dobili optužnice na koje su imali pravo prigovora i da je sve priložene prigovore Sud BiH odbio.

Osim Ganića, optužnica u slučaju „Dobrovoljačka“ tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.

Sud BiH potvrdio je 12. maja optužnicu Tužilaštva BiH koja ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je ranije da se optužnica odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Podsjetimo, „Nezavisne novine“ su ranije objavile detalje iz optužnice, u kojoj je, između ostalog, navedeno da su pripadnici JNA koji nisu ubijeni tokom napada – razoružani, zarobljeni i mlaćeni kundakom puške, šakama, nogama, opasačem zamotanim oko ruke, i to po cijelom tijelu, a naročito po glavi, leđima i bubrezima. Kako se dodaje, izbijani su im zubi i padali su u nesvijest.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se