18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Pašalić: Povećana poljoprivredna proizvodnja, hrane će biti dovoljno

Ministar poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je u Srpskoj povećana poljoprivredna proizvodnja jer je Vlada Srpske motivisala poljoprivrednike ukupnim izdvajanjima u ovoj godini od 105 miliona KM.

„Ove godine agrarni budžet iznosi 75 miliona KM, ali smo iz Kompenzacionog fonda izdvojili dodatnih 30 miliona KM, što je izuzetno značajno“, rekao je Pašalić u intervjuu Srni.

On je naglasio da su od pomenutih 75 miliona KM do sada isplaćena oko 24 miliona, a iz Kompenzacionog fonda oko 20 miliona KM.

„Isplate idu redovno. Nema kašnjenja i možemo biti zadovoljni“, naglasio je Pašalić.

Pašalić je rekao da je zbog sukoba u Ukrajini u martu potpuno obrnut pristup, pa je, kao i u vrijeme pandemije virusa korona, bilo važno da što više ljudi posije svoje površine.

„I sada smo slično reagovali i obezbijedili proizvođačima povoljnije uslove da bismo ih motivisali na povećanje proizvodnje i u tome smo uspjeli“, naveo je Pašalić.

On je istakao da je samo pšenice proizvedeno na četiri do pet hiljada hektara više.

„Prinosi su nešto manji, ali su sasvim dobri u odnosu na višegodišnji prosjek, a slično je i sa ostalim kulturama“, rekao je Pašalić.

On je istakao da u narednim godinama poljoprivredna proizvodnja neće biti moguća bez navodnjavanja, u koje Vlada Srpske i resorno ministarstvo mnogo ulažu, te dodao da pored redovnih sredstava postoje i dodatna.

„Iz budžeta Srpske će u ovoj i narednoj godini biti izdvojeno oko 15 miliona KM. Već završavamo sistem u Kojčinovcu kod Bijeljine i Batkoviću i biće pušten u rad iduće sedmice“, rekao je Pašalić.

On je naveo da se mnogo radi na čišćenju kanalske mreže, te dodao da je u posljednje tri godine u ove projekte uloženo oko osam miliona KM, a ove godine je predviđeno oko 6,5 miliona KM i biće očišćeno oko 1.000 kilometara kanalske mreže.

„Neki kanali nisu čišćeni još od polovine osamdesetih godina što dovoljno govori koliko je ta mreža bila zapuštena i predstavljala problem i lokalnim zajednicama i poljoprivrednicima, posebno usljed velikih padavina“, istakao je Pašalić.

Podsticaji izbalansirani

Govoreći o podsticajuma, Pašalić je rekao da oni moraju da budu dobro izbalansirani i tako kreirani da pomognu ugroženim sektorima.

„Sa njima ne treba pretjerivati jer oni znaju da ulijene poljoprivrednike i načini od njih zavisnike“, rekao je Pašalić.

Neki sektori, naveo je on, kao što je proizvodnja mlijeka, ne mogu bez podsticaja dok u drugim, poput proizvodnja malina, to i nije potrebno.

„Ako je cijena kilograma maline ove godine 10 KM, a prije tri godine je bilo 1,60 KM, onda ovom sektoru ne trebaju podstica“, pojasnio je Pašalić.

Hrane će biti dovoljno

On je rekao da će Srpska imati dovoljno hrane i da građani ne treba da paniče. Problem je cijena hrane koja je, dodao je on, povećana zbog inflacije i dešavanja u okruženju i svijetu.

„Evropa nikada nije imala problem sa nedostatkom hrane i ima je dovoljno za svoje potrebe. Hrane će nedostajati u onim zemljama koje generalno imaju problema s tim, kao što je na sjeveru Afrike ili Južna Amerika i dijelovi Azije“, naveo je Pašalić.

U Srpskoj je važno, dodao je on, da je obezbijeđeno da proizvodnja teče u kontinuitetu, ne samo u ovom polugodištu već posljednjih godina.

„Ova Vlada je u gotovo četiri godine mandata samo 2019. radila u normalnim uslovima. U vrijeme pandemije virusa korona je bilo veoma teško organizovati proizvodnju. Ove godine se sukob u Ukrajini poklopio sa sjetvom, kada nismo imali dovoljno đubriva, koje je bilo i skupo“, naveo je Pašalić.

Pašalić je rekao da je voćarstvo u krizi zbog čega planira da u narednom periodu sazove sastanak na kojem bi trebao da razgovara i sa proizvođačima i predstavnicima univerziteta da bi utvrdili da li Srpska ide dobrim putem kada je riječ o ovoj oblasti.

S druge strane, Pašalić je naglasio da u povrtarstvu nema većih problema i da u nekim segmentima proizvodnja raste.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se