10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Novi trendovi u dekorisanju životnog prostora: Kako da osvežite i modernizujete vaš dom

Novi trendovi u dekorisanju životnog prostora: Kako da osvežite i modernizujete vaš dom

U proteklih nekoliko godina, bili smo prinuđeni dosta vremena provesti kod kuće. Mnogi od vas su, u tom periodu, uspjeli redizajnirati životni prostor, kako bi se u njemu ugodnije osjećali. Ukoliko vi niste u toj skupini, a želite promijeniti nešto u svom domu, ovo je članak za vas! Dekoracija ne mora biti veliki izdatak, dovoljno je par detalja koji će vašem prostoru dati potpuno novi izgled.

Novom dekoracijom uspješno ćete osvježiti i oživjeti svaki prostor, kako životni, tako i radni. Što je najvažnije, ovo redizajniranje ne zahtjeva mnogo novca, već samo malo mašte, ideja i vremena.

Pred vama su najnoviji trendovi dekoracije, koje možete uspješno primjeniti i u vašem domu. Naravno, ukoliko vam se dopadaju!

Novi trendovi u dekorisanju životnog prostora: Kako da osvežite i modernizujete vaš dom

Trendovi dekoracije za 2022. godinu

Prirodnost, održivost, neutralne boje sa jarkim akcentima, dekorativne lampe, svijeće i vaze… Neki stariji trendovi opstaju i ostaju već izvjesno vrijeme, a tako je i ove sezone. Održivi proizvodi i materijali spadaju u tu skupinu, a po svoj prilici je da će postati konstanta, a ne samo trend, jer zaštita okoliša zauzima visoko mjesto po važnosti. Fokus će biti na udobnosti, mekim tkaninama i šarenim akcentima koji su umetnuti u neutralne tonove.

Krećemo sa listom trendova u dekoraciji:

Prirodni materijali – Lan, heklane i pamučne tkanine, kroz stolnjake, jastuke i posteljinu, daju neodoljivi boho-šarm vašem prostoru. Uz ovaj stil idu ukrasi od bambusa, jute ili ratana. Vjerujemo da ponešto od ovog trenda već imate kod kuće, ili u bakinoj škrinji. Dajte tim komadima novu šansu, dodajte par detalja od bambusa, i savršeno ćete osvježiti svoj dom. 

Zapamtite: dalje od plastike!

Bezvremene lampe – Bilo da su jednostavne i pravolinijske, ili romantične vintage, lampe su vrhunski element dekoracije, jer stvaraju magiju u čitavom prostoru. Nabavite izuzetan komad koji će, prije svega, prijati vama i dati karakter okruženju. Možete kombinirati i više lampi istog, ili različitih stilova. Postavite ih na mjesta gdje će njihova svjetlost pridonijeti ukupnoj atmosferi, obasjati skrivene kutove ili naglasiti sliku na zidu…

Zapamtite: lampa nikada nije staromodna!

Hrabro sa bojama – Uprkos težnji ka jasnim strukturama i jednostavnim linijama, te neutralnim bež i sivim tonovima, ove sezone otvorite vrata svog doma jarkim bojama! Ukrasni jastuci, deke, kao i ostali kućni tekstil, uz poneku vazu ili sliku, trebaju biti dah svježine, kojima će odisati čitav prostor. Jarko žuta kao narcis, narandžasta, ljubičasta i boja lavande, kao i tamne nijanse zelene i plave, te proljetno-zelena – apsolutni su hit u dekoraciji! Možete i kombinovati jarke boje u jednom komadu, geometrijski ili na štrafte, dok ostala dekoracija ostaje u nekoj od boja iz kombinacije.

Pantone Fashion Color Report je referenca za svijet mode, tekstila i dizajna interijera. Tim Pantone instituta, svake godine predlaže boje koje će dominirati dizajnerskim kolekcijama u Londonu, Parizu i New Yorku. Ove godine to su „joie de vivre“ boje – odvažna žuta, nježne svijetloplava i ružičasta, tamno-plava i moka-smeđa, kao i prekrasna žuto-zelena. Međutim, boja godine će biti pastelno ljubičasta, poput najljepše orhideje, nazvana – Very Peri!

Novi trendovi u dekorisanju životnog prostora: Kako da osvežite i modernizujete vaš dom

Pahuljaste tkanine – Ovaj trend u dekoraciji predstavlja vrhunac udobnosti. Kućni tekstil je od mekanih, plišanih i krznenih materijala. Ne ustručavajte se koristiti bukle koji, osim na Šanel-kostimu, može odlično izgledati i na zavjesama, te prenijeti ugodnost i na prozore vašeg doma.

Zapamtite: bez oklijevanja koristite tkanine, u kojima se vi osjećate udobno, i za dekoraciju. Mekano i plišano nisu rezervirani samo za sofu ispred televizora!

Sitnice doprinose magiji – Mnogo puta smo uvidjeli značaj malih stvari u dekoraciji doma. Jedan takav element, pravilno odabran i na pravom mjestu, može dodati neizmjerni šarm prostoriji. U vremenu rada od kuće, gdje kuhinjski stol ili kauč u dnevnom boravku preuzimaju ulogu kancelarije, veoma je važno dizajnirati i uskladiti okolni prostor, tako da se osjećamo ugodno i opušteno. Kao ukrasni detalji, ovdje mogu od koristi biti svijeće i vaze skulpturalnih oblika i svijetlih boja. Prema psihologiji boja, svijetle nijanse imaju umirujuće dejstvo. Možete se poslužiti i aroma-terapijom kroz mirisne svijeće ili štapiće, u nekom zanimljivom, orijentalnom svijećnjaku ili bronzanom pladnju.

Zapamtite: manje je dovoljno! Bez obzira što se radi o sitnijim ukrasnim elementima, ne treba ih biti previše. Najbolje je da istaknete samo jedan detalj ili kompoziciju!

Deko-elemente po najnovijim trendovima, možete pronaći u odlično opremljenim internet-trgovinama, uz povoljne cijene i jednostavan način kupnje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se