10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Moguć nedostatak toalet papira i kartona

NJemačka bi mogla biti suočena sa nedostatkom osnovnih proizvoda kao što su toalet papir i karton, javila je njemačka novinska internet stranica „Cajt onlajn“.

U objavi je citiran predsjedavajući Odbora bavarskih udruženja za proizvodnju papira Jirgen Šaler, koji je upozorio da bi fabrike za proizvodnju papira mogle postati neprofitabilne ukoliko budu primorane da rade smanjenim kapacitetom usljed nedostatka gasa.

Šaler je objasnio da proizvodnja papira zahtijeva dosta vode, struje i gasa, te da je ta tehnologija isprobana i testirana i ne može se brzo promijeniti.

„Mnogi zaposleni u kompaniji su već veoma zabrinuti. Ne mogu da ih krivim. Jer, ako možemo da proizvodimo samo 50 ili 60 odsto, rad nam nije isplativ. Iskreno, i ja sam zabrinut“, rekao je Šaler.

NJemačka i EU kao cjelina suočene su sa smanjenjem isporuke prirodnog gasa iz Rusije, što je dovelo do brojnih upozorenja o potencijalnim industrijskim zatvaranjima. Gasovod „Sjeverni tok jedan“ trenutno radi na 20 odsto kapaciteta, zbog tehničkih problema sa turbinama na kompresorskoj stanici Portova, piše „Raša tudej“.

„Gasprom“ je saopštio da drugu tranzitnu rutu, preko Ukrajine, ne može da koristi u punom kapacitetu, jer ukrajinska transportna mreža odbija zahtjeve kompanije za tranzit gasa

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se