18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Grad Zvornik – primjer dobre prakse otvorenosti lokalne samouprave

Predstavnici Gradske uprave grada Zvornika bili su danas panelisti u dijalogu o javnoj etici i odgovornosti u okviru projekta kojeg realizuju Kongres lokalnih i regionalnih vlasti i Kancelarija Savjeta Evrope u Sarajevu.
Prema riječima Dragane Milošević, šefice Kabineta gradonačelnika Zvornik je započeo primjenu aplikacije „Građanska patrola“ kako bi se na što bolji način približio građanima, a komunalni problemi bili rješavani što efikasnije. Ona je tokom panela govorila o transparentnosti, javnoj etici i komunikacijskim kanalima, te o neophodnosti njihovog osavremenjivanja zbog brzine širenja informacija.
„Mnogo ranije grad Zvornik započeo je sa primjenom standarda Pametnog grada. Otvorili smo profile na društvenim mrežama, kanale komunikacije smo u potpunosti prilagodili građanima, a još 2003. godine smo iz zatvorenih kancelarija približili se građanima kroz kancelariju „Sve na jednom mjestu“. Trudimo se da napravimo okruženje gdje će biti lakše započeti digitalizaciju procesa, uključiti građane na različite načine u kreiranje lokalnih politika, odluka i samim tim napraviti efikasnu lokalnu samoupravu,“ istakla je Dragana Milošević.
Platforma za razmjenu dio je projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“, koji ima za cilj razvijanje kapaciteta predstavnika 23 lokalne zajednice u oblastima podsticanja otvorene, transparentne i inkluzivne lokalne samouprave. Sastanak je pružio priliku da učesnici unaprijede svoja znanja o principima i standardima otvorene vlasti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se