24.4 C
Zvornik
16. јул 2024.

Dodik – Sijarto: 35 miliona evra pomoći Mađarske za podršku preduzetnicima

Vlada Mađarske odobrila 35 miliona evra za podršku oko 1.400 subjekata malih i srednjih preduzeća na području Republike Srpske, rekao je na konferencija za novinare srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon održanog sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

– Saradnja sa Mađarskom za nas predstavlja putokaz kojim treba da se krećemo i za nas je veoma važna – istakao je Dodik.

Zahvalio se Sijartu i njegovom timu što su u svojoj veoma napornoj agendi uvrstili i dolazak u Banjaluku.

– Ovo je bila prilika da razgovaramo o ukupnoj političkoj i ekonomskoj situaciji – istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Želimo da ekonomska saradnja bude još veća, kaže Dodik i dodaje da Mađarska ostaje zemlja u koju je Srpska zagledana.

– Upoznao sam ministra Sijarta s tim da moramo da se ponašamo odgovorno prema očekivanjima naroda u Republici Srpskoj i i da mi ne možemo biti dio paketa sankcija prema Rusiji bez obzira na očekivanja nekih centara moći – poručio je Dodik.

Zahvalio se Sijartu za podršku koju daje Srpskoj na mnogim mjestima.

– Nećemo zaboraviti podršku Mađarske gdje su jasno dali do znanja da na nekim mjestima ne treba da se razgovara o nama, nego sa nama – poručio je on.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto naglasio je da Mađarska podržava stabilnost i evropsku integraciju BiH, jer je ekonomski razvoj veoma važan faktor na tom putu.

– Drago nam je što je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik prije nekoliko mjeseci predložio pregovore u smislu ekponomske saradnje dvije zemlje. Vlada Mađarske za program razvoja preduzetništva u Srpskoj izdvojila je 35 miliona evra – rekao je Sijarto.

On je pojasnio da će početkom septembra biti raspisan kokurs da dodjelu tih sredstava za 1.400 malih i srednjiih preduzeća. Ova preduzeća, rekao je Sijarto, moraju biti sa područja Srpske, a mogu dobiti maksimalno 25.000 evra za nabavku mašina i opreme koji se proizvode u Mađarskoj.

Dodik je naglasio da je Mađarska jedina zemlja pored Srbije koja finansijski pomaže Srpskoj, a već naredne godine najavljen je drugi krug pomoći od dodatnih 35 miliona evra.

– Mađarska ostaje zemlja u koju smo zagledani i da sa njom ćemo nastaviti da sarađujemo i na ekonomskom i političkom planu. Podršku Mađarske nikada nećemo zaboraviti – rekao je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se